Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 31 юли 2024 г.

31 юли 2024, 22:00 часа • 14080 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 юли 2024 г.

ПЕЕВСКИ ОБВИНИ РАДЕВ, ЧЕ ЦЕПИ ДПС И ЧЕ ОРГАНИЗИРА ПРЕВРАТ СРЕЩУ РАЯ НАЗАРЯН (ВИДЕО)

Председателят на ДПС Делян Пеевски обвини президента Румен Радев, че цепи ДПС и че готви преврат срещу председателя на парламента Рая Назарян. Това стана ясно от днешното му изявление пред медиите. 

"НЯМА ДА ДОПУСНА ДА БЪДА ЗАМЕСВАН В ДОЛНОПРОБНИ КОНСПИРАЦИИ": РАДЕВ С КОНТРААТАКА СРЕЩУ ПЕЕВСКИ

"Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия е нормално да си изнервен".

“В ДПС ВОЙНАТА СТАНА ОКОПНА”: ЕЛЕНА ДАРИЕВА С КОМЕНТАР ЗА ПРИБЛИЖАВАЩИЯ ВОТ (ВИДЕО)

Конституционната процедура е в ход твърде често в последните години. Ако погледнем хронологията, третият мандат, който е по същество кризисен, е реализиран последно преди 19 години, през 2005 г., при правителството на Сергей Станишев.

ЩЕ ИЗГУБИМ ПАРИ ОТ ВТОРОТО ПЛАЩАНЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, АЛАРМИРА МИНИСТЪР

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер.

АВАРИЯ И ВЗРИВ НА СНАРЯД ВЪВ ВОЕННИЯ ЗАВОД "ТЕРЕМ" (СНИМКИ)

Снаряд е избухнал във военното държавно предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец при производствена авария.

ГОТОВ ЕКОЛОГИЧЕН ЖП ТРАНСПОРТ В СОФИЯ: ДЪРЖАВАТА, ОБЩИНАТА И ОПОЗИЦИЯТА НЕХАЯТ

Приходите от т.нар. Околовръстна железница на София (сега тя не е в покрайнините на столицата, която отдавна се разрасна), са 3 601 469,48 лв. в периода 2021 – 2023 година. Става въпрос за участъка от гара "Захарна фабрика" до гара "Стан" и наем на сгради, съоръжения и терени в този участък. Разходите пък са 227 452,43 лв. Това твърди в съобщение до медиите Гражданската инициатива за обществен релсов транспорт (ГИОРТ): Столична община получи 33 имота за Зеления ринг на града

С РАКЕТА НАСРЕД ТЕХЕРАН: УБИТ Е ЛИДЕРЪТ НА "ХАМАС" ИСМАИЛ ХАНИЯ

 

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е бил убит след удар с ракета насред иранската столица Техеран. Новината потвърди арабистът проф. Владимир Чуков, CNN предаде информацията, както и всички по-големи арабски медии - тепърва излизат и повече подробности. Официално съобщение за смъртта на Хания има и от "Хамас" - а американската телевизия цитира информация на Революционната гвардия на Иран.

УКРАИНСКИТЕ СПЕЦЧАСТИ НАНЕСОХА СЪКРУШИТЕЛЕН УДАР ПО РУСКА БАЗА В СИРИЯ (ВИДЕО)

Специалните части на Главно управление на разузнаването на Украйна (ГУР) са извършили сложен удар по руска военновъздушна база в Сирия, унищожавайки скъпа военна техника само ден след срещата в Москва на диктатора Владимир Путин със сирийския президент Башар Асад, която се състоя на 24 юли.

ВЗРИВЕНИ ТАНКОВЕ, ИЗБИТИ ВОЙНИЦИ: КЪРВАВАТА ЦЕНА ЗА РУСКИТЕ УСПЕХИ В УКРАЙНА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Най-реалистично е Украйна да пречупи Русия и да извоюва справедлив мир като нанася колкото може по-големи загуби на руската армия. Така Украйна може да си върне и вече окупирани от руснаците украински земи – дори без да прави изрични мащабни военни операции тип контраофанзива за освобождаването си. Тази теза започнаха да защитават някои от известните украински военни анализатори: Кой ще диктува мира в Украйна: Русия се демилитаризира и хвърля всичко сега (ОБЗОР – ВИДЕО)

DIE WELT: ПРЕГОВОРИ ЗА МИР - ЗАЩО УКРАЙНА ПОЧНА ДА ГОВОРИ ЗА ТЯХ?

 

В Украйна има заплаха от срив на консенсуса, определящ политическите и военните решения, взети от страната досега, пише Die Welt. Володимир Зеленски даде интервю за британската телевизионна компания BBC. Държавният глава изглеждаше стегнат, но изтощен. Украйна търпи големи загуби, каза той, без да посочи точни цифри. Колко дълго страната му може да издържи зависи не само от морала на въоръжените сили, но и от гражданско-военната солидарност и от единството на Запада.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес