Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 30 май 2024 г.

30 май 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 май 2024 г.

КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-ДПС НЕ Е ОСОБЕНО ЖЕЛАНА ОТ БОЙКО БОРИСОВ: ПОЛИТОЛОГЪТ ХРИСТО ПАНЧУГОВ (ВИДЕО)

"Аз продължавам да мисля, че тази коалиция (само с ДПС - бел. ред.) не е особено желана от Бойко Борисов. Друг е въпросът дали ще има алтернатива. Това каза в Студио Actualno политологът Христо Панчугов, коментирайки кампанията на записи, билбордове и мемета, разразяваща се преди изборите на 9 юни.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 9 ЮНИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

На 9 юни 2024 г. България гласува на национални и европейски избори за депутати в Народното събрание и в Европейския парламент. Вотът е ключов за страната от гледна точка на политическата нестабилност и от гледна точка на европейския път на развитие на всички държави-членки в следващите пет години.

ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ У НАС СА С НАРУШЕНИЯ

Фрапантни нарушения при провеждането на обществените поръчки у нас и милиарди левове, които са изхарчени неправомерно.

"ТЪРСИМ РАБОТНИЦИ ЗА МОРЕТО ОТ НЕПАЛ И БАНГЛАДЕШ. В БЪЛГАРИЯ ЛИПСВА РАБОТНА РЪКА": ГОВОРИ МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА

Служебният министър на туризма Евтим Милошев се оплака, че най-големият проблем, който е заварил в сектора на туризма, е липса на работна ръка и тази липса създава много големи трудности. Решението се търси в работници от трети страни, но проблемът с издаване на визи седи с огромна сила, коментира той в студиото на bTV. 

КАБИНЕТЪТ "ГЛАВЧЕВ" С ПЪРВА ПОЗИЦИЯ ЗА СКАНДАЛА "СРЕБРЕНИЦА"

Служебният кабинет на Димитър Главчев изпрати до медиите първа реакция за опита да се смени позицията на страната по резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

"РОЛЯТА НА ЕДИН ЛИДЕР НЕ Е ДА СТРЕЛЯ С ОРЪДИЕ": ТОДОР ТАГАРЕВ ПРЕД ACTUALNO ЗА ДЕТСКИТЕ ПИСТОЛЕТЧЕТА НА ПРЕЗИДЕНТА (ВИДЕО)

Ролята на един политически лидер не е да лети на самолет, да стреля с оръдие, или да управлява кораб. Неговата роля е да гарантира, че общественият интерес ще бъде реализиран по най-добрия начин, отчитайки и обществените мнения и нагласи, както и експертните оценки. Така бившият министър на отбраната Тодор Тагарев коментира в Студио Actualno изказването на президента Румен Радев, че решенията за войната в Украйна "се взимат от хора, които ви живота си са стискали само детски пистолетчета".

НОВИТЕ КОЗОВЕ ЗА УКРАЙНА И РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА: ОРЪЖИЯ И ЛОГИСТИКА (ВИДЕО)

Новата американска военна помощ и оръжия от САЩ вече идват на фронта, но ще минат седмици, преди да бъдат в достатъчно количество, за да окажат влияние на ситуацията. Това заяви пред Bloomberg Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

АНАЛИЗ: РЕШАВАЩИЯТ МОМЕНТ ЗА УКРАЙНА НАСТЪПИ

 

Вовчанск (Волчанск на руски език) е малък украински град, разположен само на 5-6 километра южно от границата с Русия. Осеян със земеделски земи и фабрики от съветската епоха, той носи спомена за многобройни нашествия и окупации. По време на Втората световна война, когато Вермахтът и Червената армия се сражават безмилостно в и около Харков (контролът над града се сменя четири пъти), Вовчанск е окупиран от нацистките войски за повече от година. Сега, две години след началото на войната в Украйна, когато руската армия отново е в офанзива, градът пак се оказва в центъра на решителни битки: Юридически урок за Путин заради Зеленски, руският диктатор го прие с половин уста (ВИДЕО)

НАТО ИМА САМО 5% ОТ НЕОБХОДИМАТА ВЪЗДУШНА ОТБРАНА ЗА ЗАЩИТА НА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Според вътрешните оценки на НАТО Европа разполага само с малка част от нужната й противовъздушна отбрана за защита на източния й фланг. Притеснителните вътрешни анализи на Алианса разкриват мащаба на уязвимостта на континента.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ: РУСИЯ ВСЕ ПО-ЧЕСТО УСПЯВА ДА СПРЕ STARLINK В УКРАЙНА

Този май войниците от украинската 92-ра щурмова бригада загубиха жизненоважен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която те използват за комуникация, за събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се забави до степен на пълзене. 

ЧЕТИРИ СТРАНИ: ГЕРМАНИЯ НЕ НИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРЕКРАТИМ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ РУСКИЯ ГАЗ

 

Четири централноевропейски държави са засилили натиска си върху Брюксел да предприеме действия срещу Германия заради такса за природен газ, която според тях подкопава енергийната им сигурност. Това става ясно от официален документ, цитиран от "Ройтерс".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес