Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 29 юли 2024 г.

29 юли 2024, 22:00 часа • 1858 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 юли 2024 г.

"ИМА ТАКЪВ НАРОД" ВЗЕ ТРЕТИЯ МАНДАТ И ОБЕЩА ДА РАЗГОВАРЯ С ВСИЧКИ (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", като напомни, че в Конституцията няма определен срок, в който трябва да посочат кандидат за премиер.

ПЕЕВСКИ ПРИЗОВА ИТН ДА ВЪРНАТ МАНДАТА ВЕДНАГА

Един от председателите на ДПС Делян Пеевски призовава ИТН да върнат мандата веднага, става ясно от негова позиция. 

"АКО ТРЕТИЯТ МАНДАТ БЕШЕ ЧОВЕК, ЩЕШЕ ДА ПОМОЛИ ДА НЕ ГО ЗАКАЧАМЕ": АНАЛИЗ НА ПОЛИТОЛОГА ИВАЙЛО ИЛИЕВ (ВИДЕО)

Сбъдна се прогнозата, че третият мандат ще отиде при "Има такъв народ", но това няма никакво друго значение, освен символично. Видяхме разменени любезности с президента Румен Радев. ИТН обаче нямат никакво реално желание за реализация на кабинет, защото те отдавна работят с президента Радев и по-скоро биха подпомогнали един евентуален негов политически проект, от колкото да се нагърбят да поемат отговорност. 

НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА СЕ РАЗСЪРДИ ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КАБИНЕТИ НА РАДЕВ: КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ СА СМЕШНИ

Мотивите, с които Конституционният съд не обяви за противоконституционно формирането на служебно правителство, са толкова постни и част от мотивите са смешни - не познават логиката на парламентарното управление и парламентаризма при контрол от Народното събрание от изпълнителната власт. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова за решението на Конституционния съд частично да отмени конституционните промени

"НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ" И "РЕПУТАЦИОННА ЩЕТА ЗА БЪЛГАРИЯ": МИНИСТЪР ЗА ИЗКАЗВАНИЯ НА ДЖЕВДЕТ ЧАКЪРОВ

С изявлението си за оказван натиск върху народни представители от ДПС от страна на антикорупционната комисия и данъчните съпредседателят Джевдет Чакъров уронва не само доброто име и репутация на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, но и престижа на държавните институции и на служителите, които работят в тях, както и на България като цяло. Това се казва в позиция на министър по повод твърдения на Чакъров за тормоз от институциите над депутати, останали до Ахмед Доган.

ВЗРИВ В ЗАВОДА ЗА ЦЕЛУЛОЗА КРАЙ СВИЩОВ (СНИМКИ)

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов, съобщи БНР.  

ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ СЕ СЪГЛАСИ С ТЕРЗИЕВ И ОДОБРИ ЧИСТКАТА В ШЕСТ ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА

Областна администрация на област София отмени изцяло като незаконосъобразен и нищожен акта на кмета на Столична община Васил Терзиев за връщане за ново обсъждане на доклад за смяна на ръководствата на шест общински дружества. Това става ясно от позиция на Областна администрация на област София, изпратена до медиите. 

СКОРОШНА ВОЙНА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И "ХИЗБУЛА": ОЦЕНКА ОТ ПРОФ. ЧУКОВ

Имам лошото предчувствие, че се намираме в един период, в който бяхме, когато светът очакваше размяна на удари между Израел и Иран. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков, визирайки удара на "Хизбула" срещу футболно игрище в Израел.

ЕРДОГАН ЗАПЛАШИ ИЗРАЕЛ, ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ПАЛЕСТИНСКИЯ ЛИДЕР (ВИДЕО)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах, макар че не уточни какъв вид намеса ще предприеме, предаде "Ройтерс".

ЗЕЛЕНСКИ ОБЯВИ КРАЕН СРОК ЗА СЛЕДВАЩАТА ФАЗА НА МИРНИЯ ПРОЦЕС В УКРАЙНА (ОБЗОР - ВИДЕО)

До края на месец ноември Украйна ще подготви план стъпка по стъпка за мир, с който войната да бъде прекратена. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за японската телевизия NHK.

УКРАЙНА ПРЕСЛЕДВА РУСИЯ И В АФРИКА

През последните месеци Украйна засили африканския курс на своята дипломация, като отвори нови посолства: Абиджан (Кот д'Ивоар) през април, Нуакшот (Мавритания) през май... В контекста на хибридна война с Русия, която може да продължи дълго време, Киев възнамерява ефективно да лобира за интересите си в толкова важен за Москва регион. Кореспондент на Le Point обсъди многобройните задачи на украинската дипломация с посланика на Украйна в Сенегал Юрий Пивоваров.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес