Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 27 май 2024 г.

27 май 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 май 2024 г.

ЦИК НЯМА ДА ДАДЕ ПАРОЛИТЕ И КЛЮЧОВЕТЕ ЗА МАШИНИТЕ НА ПАРТИИТЕ: ГОВОРИ КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА

Никакъв код нямат партиите за машините за гласуване. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ. 

СПОРЕД СЪДА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ ДЪЛЖИ ОТГОВОРИ ЗА ВЛИЯНИЕТО НА НОТАРИУСА В СИСТЕМАТА

Административният съд – София град отказа да задължи главния прокурор да отчете какви данни е разкрил при упражняване контролните си правомощия във връзка с групата за влияние върху магистрати, свързана с Мартин Божанов – Нотариуса. Това става ясно от решението на съда от 20 май 2024 г., съобщава Българският хелзинкски комитет.

ГВОЗДЕЙКОВ КАЗА КОГА ОТ СОФИЯ ДО БУРГАС ЩЕ СЕ СТИГА ЗА 3 ЧАСА С ВЛАК

Правим всичко възможно да се изпълнят важните железопътни проекти. До 2027 г. трябва да имаме високоскоростната влакова линия между София и Бургас със скорост от 160 км/ч. Разстоянието ще се взима за около 3 часа. Това заяви транспортния министър Георги Гвоздейков в ефира на Нова телевизия.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ОЩЕ ГОДИНА

Поне още една година заплатите в здравеопазването да останат непроменени. Това предлагат вкспертите в Министерството на здравеопазването, съобщи ресорният министър д-р Галя Кондева, цитирана от БТА. 

"ЖИВОТЪТ НЯМА "АУТОКОРЕКТ": НЕ ЗНАЕМ КОГА СЕ СЛАГА ЗАПЕТАЙКА И ПЪЛЕН ЧЛЕН

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти.

НОВ СВЕТОВЕН РЕД ПРИ НЕЗАВИСИМОСТ НА ПАЛЕСТИНА? ГОВОРИ МОХАМЕД ХАЛАФ (ВИДЕО)

Ще стане ли Палестина самостоятелна държава и какво е бъдещето на Иран след след смъртта президента Ебрахам Раиси?

"НЕ СЪМ БЯГАЛ ОТ СРЕЩАТА С НАТО": РАДЕВ КАЗА ЗАЩО Е В ШВЕЙЦАРИЯ, ДОКАТО АЛИАНСЪТ Е В СОФИЯ

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки. Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират".

СТОЛТЕНБЕРГ В СОФИЯ: ЖИВЕЕМ В ПО-ОПАСЕН СВЯТ - НАТО ТРЯБВА ДА РЕАГИРА (ВИДЕО)

Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, трябва да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

ГОТОВА ЛИ Е РУСИЯ ЗА МИРНИ ПРЕГОВОРИ? АНАЛИЗ ОТ ПРОФ. РУМЕН КЪНЧЕВ (ВИДЕО)

Президентът Володимир Зеленски призова лидерите на САЩ и Китай да присъстват на среща на върха, за да обсъдят мирния план за Украйна. Какъв е планът на украинския президент и готова ли е Русия да преговаря за мир? Отговори на тези въпроси в Студио Аctualno търсим с проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

БИВШ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА ОБОРВА ФАЛШИВИ НОВИНИ: НЯМА ДА ПРАЩАМЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА

България е стабилен съюзник на НАТО и разчита на НАТО. Това заяви бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов пред БНТ. 

ПРАЩАМЕ ВОЙНИЦИ, АКО РУСИЯ ПРОБИЕ В УКРАЙНА: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ПОЛША И ПРИБАЛТИКА (ВИДЕО)

Няма да чакаме Русия и руската армия да стигнат до нашите граници. Ако руската армия осъществи стратегически пробив в Източна Украйна заради половинчатата помощ на Запада за Украйна, балтийските държави и Полша ще изпратят свои войници в Украйна. Това са казали депутати от балтийските държави пред германското правителство, а материал по темата се появи в престижното германско издание Der Spiegel.

СНАРЯДИ: ЧИСЛАТА СОЧАТ КАК ЗАПАДА СЕ МОТАЕ И ПУТИН ПЕЧЕЛИ В УКРАЙНА

В пъти по-голяма икономика и богатство, в пъти по-малко ангажираност – тези аргументи извади на бял свят руският олигарх Михаил Ходорковски, един от най-големите врагове на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, когато изложи тезата си, че Запада вече е загубил войната в Украйна заради отношението си: Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

"КОЛИЧЕСТВО, НЕ КАЧЕСТВО": СТРАТЕГИЯТА, С КОЯТО РУСИЯ НАПРЕДВА НА ФРОНТА

Нещата за Украйна на фронта не вървят по план, а съдбата на украинската армия е под въпрос. Ако въоръженият конфликт продължи и не бъде намерено мирно решение, рискът за Украйна е голям. Бившият ръководител на чешкото разузнаване и настоящ консултант по сигурността Андор Шандор пише това за чешкото издание iDNES.cz.

ДОКЛАДИ: РУСИЯ НЕУТРАЛИЗИРА УСПЕШНО ЧРЕЗ ЗАГЛУШАВАНЕ НЯКОИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ОРЪЖИЯ

 

Някои произведени в Америка прецизни оръжия, доставени на Украйна, са се оказали неефективни на бойното поле, а тяхната точност е силно намалена от руските усилия за заглушаване. Това се казва в проучвания на украински командири за местен военен изследователски проект.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес