Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 26 юли 2024 г.

26 юли 2024, 22:00 часа • 1773 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 юли.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД РЕШИ: СЪДЕБНАТА РЕФОРМА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА

Конституционните промени, прокарани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в рамките на управлението на правителството "Денков - Габриел", което се сдоби с нелицеприятния прякор "сглобката", са в голяма степен вече спрени от Конституционния съд (КС).

БОРИСОВ ЗА КС: АТАНАСОВА НИКОГА НЕ МИ Е БИЛА ДЯСНА РЪКА - БЕЛАЗЕЛКОВ МИ БЕШЕ ЛЯВА РЪКА, В МОЯ КАБИНЕТ ГО ПРАВИХМЕ С ХРИСТО ИВАНОВ

"В Конституционния съд има доста съдии от други партии, изявени партийци, членове на висшите им ръководства - като например Янаки Стоилов. Ние с ПП-ДБ и ДПС подкрепихме Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но не може да се хвърля какъвто и да е политически отенък. А ние, както всички вас, тръпнем в очакване да разберем какви са решенията".

РАДЕВ ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ: ПАРТИИТЕ ДА ПРЕОСМИСЛЯТ ПОЗИЦИИТЕ СИ И ДА ИЗПОЛЗВАТ ТОЗИ ПОСЛЕДЕН ШАНС

Президентът Румен Радев се обърна към парламентарно представените политически сили и ги призова да използват периода до връчване на третия мандат, за да стигнат до консенсус.

СЪДЪТ ПОРЯЗА ВАНЯ ГРИГОРОВА: ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ Е КМЕТ НА СОФИЯ

Васил Терзиев е избран по законен начин за кмет на София. Това става ясно от решение на Административния съд – София-град от 26 юли. То обаче подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок от обявяването му.

СИТУАЦИЯТА С ЕЛИН ПЕЛИН: ЗАГИНАЛ И ВТОРИ СКЛАД В ОПАСНОСТ - МВР МИНИСТЪРЪТ НАПАДНА КМЕТА

За съжаление вече има един загинал. Това е мъж на 49 години, който вчера беше приет в "Пирогов". Той е бил с 35% изгаряния, но с тежко обгазяване. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който даде актуална информация след взривовете в складове за фойерверки край населеното място.

СИТУАЦИЯТА В ЕЛИН ПЕЛИН: ВЗРИВОВЕ И ДИМ - ГОВОРИ КМЕТЪТ

Въздухът е в нормите, облакът се движи малко по-високо от това, което безпокои община Елин Пелин. Има огромен облак все още и ще продължи да има изпарения заради взрива на завода за фойерверки. Това заяви кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов пред БНТ за взрива на склад за фойерверки край града.

"МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК" НА ЗАГУБА С НАД 200 МИЛИОНА ЛЕВА: КАТАСТРОФАЛНИ ДАННИ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ МИНИСТЪР

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, а до края на годината се очаква да надхвърлят 200 милиона лева.

ЕВРОПЕЙСКИ МИЛИОНИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖКИ ПОЛИТИКИ: СЦЕНАРИЙ "БЪЛГАРСКА РАБОТА" (СНИМКИ)

Изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към Министерството на образованието и науката (МОН) Михаил Балабанов е бил уволнен след проведено почти активно мероприятие срещу него, съобщиха източници на Actualno.com.

БОРБА ЗА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ЧРЕЗ ТВОРЧЕСТВО: МИСИЯТА НА КОСТА КАРАКАШЯН (ВИДЕО)

Любовта, възприятието и разликата между поколенията са част от основните теми в новия филм на Коста Каракашян, който разказва историята на двама мъже, чиито страхове от общественият отзвук възпрепятстват тяхната любов. 

ДАННИ: РУСИЯ СЕ ГОТВИ ДА ОТСТЪПВА ОТ КРИМ, ПОГРОМ ЗА ДВЕ ГОЛЕМИ РУСКИ ТАНКОВИ АТАКИ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Руската армия почна масово да прехвърля военна техника по-близо до Кримския (Керченския) мост. Това твърди украинското партизанско движение "Атеш", позовавайки се на данни от свои източници.

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ: ОРЪЖИЯТА НА ДЕМОКРАТИТЕ И РЕПУБЛИКАНЦИТЕ

Що се отнася до политическата мелодрама, Америка все още е безспорен световен лидер. Джо Байдън взе решението си да откаже от борбата за преизбиране само няколко дни след опита за атентат срещу Доналд Тръмп.

МАЙК ПОМПЕО: ТРЪМП МОЖЕ ДА ОДОБРИ ЛЕНД-ЛИЙЗ ЗА 500 МЛРД. ДОЛАРА ЗА УКРАЙНА

Бившия американски президент и кандидат за нов президентски мандат Доналд Тръмп може да одобри ленд-лийз на стойност 500 милиарда долара за Украйна, ако спечели изборите. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес