Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 19 август 2024 г.

19 август 2024, 22:00 часа • 1776 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 август 2024 г.

КАБИНЕТЪТ "ГРЪНЧАРОВА" СЕ ПРОВАЛИ ЗАРАДИ КАЛИН СТОЯНОВ, СКАНДАЛ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева изпълни мандата за съставяне на ново служебно правителство. Церемонията на "Дондуков 2" премина със скандал - държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКАЗА КАЛИН СТОЯНОВ ДА ОСТАНЕ МВР МИНИСТЪР - ГРЪНЧАРОВА НЯМА ДА Е СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новия служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

БЕЗ НОВИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗАРАДИ КАЛИН СТОЯНОВ: И НЕ, И ДА - МНЕНИЯ НА ЕКСПЕРТИ

Всички в държавата се чудят какво се случва след като опитът на избраната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да предложи служебен кабинет удари на камък.

ГРЪНЧАРОВА ПРИЗНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК, ПОДАВА СИГНАЛ ДО САРАФОВ (СНИМКИ)

Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет. Тя ще подаде сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов.  

"МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ": БЛАГОВЕСТ ПУНЕВ ОБЯВИ ДЕЙСТВИЯТА НА РУМЕН РАДЕВ ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ (ВИДЕО)

Мисля, че действията на президента са противоконституционни. Това заяви в предаването "Студио Actualno" бившият конституционен съдия Благовест Пунев, коментирайки отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указ за съставяне на служебно правителство по предложение на кандидата за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

"НЯМА ТАКОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО НАТИСК": ДОЦ. КИСЕЛОВА ЗА СИГНАЛА НА КАНДИДАТ-ПРЕМИЕРА ДО ПРОКУРАТУРАТА

"Няма такова престъпление като натиск". Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод сигнала на кандидат-премиера Горица Грънчарова - Кожарева до прокуратурата, в който тя твърди, че й е оказван политически натиск.

РАДЕВ ПАК СТАНА БОРЕЦ СЪС ЗАДКУЛИСИЕТО И ЗАЛИЧИ ЕФЕКТА ОТ СВОИ ДЕЙСТВИЯ: АНАЛИЗ НА ЕМИЛИЯ МИЛЧЕВА (ВИДЕО)

Румен Радев направи услуга "първо на себе си". Така журналистът Емилия Милчева анализира действията на президента, който на 19 август отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, предложено му от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за този ход - присъствието на Калин Стоянов в състава на кабинета.

НИСКА ЛИ Е ВНОСКАТА ЗА ПЕНСИЯ: ДРУЖЕСТВАТА ИСКАТ ДРАСТИЧНО УВЕЛИЧАВАНЕ

Назрял е моментът за преразглеждането на вноската към капиталовите фондове от втория стълб на пенсионното осигуряване и нейното плавно увеличаване до 10 на сто. Това заяви в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Евелина Милтенова. По думите и в момента вноската е ниска, в размер на 5 на сто, и отдавна е трябвало да се увеличи.

КАДИРОВЦИТЕ КАТО МАРОДЕРИ В КУРСКА ОБЛАСТ. ЗЕЛЕНСКИ: ПРАВИМ САНИТАРНА ЗОНА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Бойци от чеченския отряд "Ахмат" (известни още като кадировци), които са една от основните части за защита на руската граница в Курска област, всъщност действат като мародери. Това показва видеозапис от охранителна камера.

"УКРАИНЦИТЕ РАЗБИХА МНОГО МИТОВЕ ЗА МОЩТА НА РУСИЯ": НЕЙНСКИ ЗА ОФАНЗИВАТА В КУРСК

"Украинците разбиха много митове за мощта на Русия. Това каза в сутрешния блок на бТВ Надежда Нейнски, която беше външен министър по времето на правителството на Иван Костов. 

"ТРУДНО ЩЕ ИЗМИЕМ ТАЗИ ОМРАЗА": ГНЯВ И ОТЧАЯНИЕ В КУРСКА ОБЛАСТ

В руския град Курск, на няколко десетки мили от сърцето на сраженията, изненадващият удар на Украйна в Русия не се вижда дори като дим на хоризонта. Но белезите от неговото въздействие е невъзможно да бъдат пропуснати. Това пише в репортаж от мястото The New York Times.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА БУРИ: ПРОБЛЕМИТЕ ПРЕД ИЗНОСА НА ЕНЕРГИЯ ОТ САЩ

Западноевропейските страни не са имали причина да наблюдават толкова внимателно сезона на ураганите в Мексиканския залив от 17-ти век, когато галеони, натоварени с ограбени съкровища, потъват един след друг с невероятна лекота, припомня Foreign Policy.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес