Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

19 април 2024, 22:00 часа • 3467 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 април 2024 г.

ДАНИЕЛ МИТОВ СЕ ОТКАЗА ДА БЪДЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР (ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, който е и зам.-председател на партията, се отказа от номинацията за външен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев, също бивш функционер на ГЕРБ.

"НЯМАМ ПЛАН "Б" ЗА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО": ПРЕМИЕРЪТ ЗА ОТКАЗА НА ДАНИЕЛ МИТОВ (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев продължава да търси ново име за министър на външните работи.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, ЛЮБОМИР ДАЦОВ И ЖОРО ПЕНЧЕВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: След политическата криза иде конституционна криза. Две оставки на министри – на външния и на земеделския - поиска служебният премиер Димитър Главчев само седмица след назначаване на кабинета. Президентът не е съгласен предложеният за нов външен министър да бъде политическа фигура. На всичкото отгоре опозицията иска вот на доверие за служебното правителство при всички съмнения, че това е възможно по конституция. И още: Изместиха ли скандалите в МВР и митниците случая “Нотариуса“. Разговаряме с бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, който е лидер на партия “Републиканци за България“.

РЕШЕНО: СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР ТРЯБВА ДА ПРЕДОГОВОРИ ДОГОВОРА С "БОТАШ" (ВИДЕО)

На извънредно заседание, свикано по-рано днес (19 април), парламентът задължи служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебния кабинет "Донев".

ХОРАТА ИЗГУБИХА ВЯРА В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС: ЖОРО ПЕНЧЕВ ОТ ОЧИ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Като че ли се сблъскват два процеса и си влияят един на друг – едното е недоверие в политическото пространство, другото е недоверие в изборния процес като организация. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ Жоро Пенчев от фондация “Общество.бг“, който е един от създателите на “Обединение честни избори“.

ПО-МАЩАБНО НАБЛЮДЕНИЕ НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА И ПРОБЛЕМ: СПРЯХА ПОРЪЧКА ЗА 140 МЛН. ЛЕВА

Нови 140 млн. лв. бяха определени за наблюдение на българо-турската граница между ГКПП "Лесово" до река Резовска. С тях трябва да се разшири в значителна степен обхватът на интегрираната система за наблюдение.

ПРЕД ЕПИДЕМИЯ ОТ КОКЛЮШ ЛИ Е СТРАНАТА НИ И КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ: ОТГОВОРИТЕ ОТ АНГЕЛ КУНЧЕВ

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

"ИМПЕРИЯТА ОТВРЪЩА НА УДАРА": ИЗРАЕЛ УДАРИ ОБЕКТ НА ИРАН

 

Израелски ракети или дронове изглежда удариха обект в Иран, предаде БТА. Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летището в иранския град Исфахан, но причината за момента не е известна. Фарс пише за поне 3 взрива.

НЯМА НИЩО: ПЪРВОТО ОФИЦИАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ИРАН СЛЕД ВЗРИВОВЕТЕ В ИСФАХАН

 

Иранската противовъздушна отбрана (ПВО) е била активирана в няколко района на страната "като предпазна мярка". Това съобщава официалната иранска държавна информационна агенция IRNA.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВ ИРАНСКИ ОТГОВОР СРЕЩУ ИЗРАЕЛ? КОМЕНТАР ОТ ТЕХЕРАН СЛЕД ВЗРИВОВЕТЕ В ИСФАХАН (ВИДЕО)

Иран не планира незабавни ответни мерки срещу Израел, каза високопоставен ирански служител пред "Ройтерс" часове след експлозиите в Исфахан.

КОНФЛИКТЪТ "ИРАН-ИЗРАЕЛ": КАК СЕ СТИГНА ДОТУК? (ВИДЕО)

Поредното напрежение в Близкия изток от днес ни даде повод да погледнем назад как възниква конфликтът между Израел и Иран.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПОМАГА НА ПУТИН, ТРЯБВА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА: ГОВОРИ МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА

Ударът в Иран е ограничен по военна цел. Засега знаем, че има удари по проксита в Иран и Сирия. Ударът е премерен и ограничен. Това заявиминистърът на отбраната Атанас Запрянов в ефира на Нова телевизия. 

ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ОПАСНА КОМБИНАЦИЯ ЗА МАКРОН

 

Френският президент Еманюел Макрон се опитва да повлияе на електората и превръща въпроса за помощта за Украйна в един от ключовите моменти в предизборната си кампания. Опасността за него е, че страните, които се ангажират с мирно разрешаване на конфликта, могат да укрепят позициите си, предупреждава Le Monde.

НАЧЕНКИ НА ИСТЕРИЯ В РУСИЯ: КРЪГЪТ "ТРЪМП" ИСКА УКРАЙНА ДА СПЕЧЕЛИ (ВИДЕО)

 

Какво става, промени ли Доналд Тръмп позицията си относно Украйна и то в сериозен ущърб на Русия? Този въпрос става все по-актуален и привлича вече внимание и в самата Русия, където популярни руски информационни канали с крайно пропаганден уклон подхванаха темата: "Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

THE TIMES: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УМУВА КАК ДА ВРЪЩА НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ НА НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ

 

Според изтекли документи Обединеното кралство е започнало преговори с Армения, Кот д'Ивоар, Коста Рика и Ботсвана за сключване на споразумения за депортиране на нелегални мигранти. То също така се обърнало към редица други южноамерикански страни, включително Еквадор, Парагвай, Перу, Бразилия и Колумбия, но откри, че те са по-малко заинтересовани от така наречената „сделка за убежище в трети страни“, пише британското издание The Times.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес