Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 17 юли 2024 г.

17 юли 2024, 22:00 часа • 1904 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 юли 2024 г.

НАД 50% ОТ ПОЖАРИТЕ СА ПРИЧИНЕНИ ОТ НЕБРЕЖНОСТ, ЧАКАМЕ ПОМОЩ ОТ ЧЕХИЯ И РУМЪНИЯ

България очаква пристигането на два хеликоптера от Чехия днес (17 юли), които ще се включат в борбата с горските пожари. Помощ се чака и от Румъния, но поради обстановката там може да има забавяне. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който се яви на изслушване в парламента.

ГЕРБ НЕ ИЗКЛЮЧВА РАЗГОВОРИ ЗА КАБИНЕТ С ПП-ДБ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС гледат на срещата с парламентарната група на ПП-ДБ като полагане на основи за разговор и действия за съставяне на правителство в следващ парламент. По всичко личи, че отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова пред БНТ. 

“ВРЕМЕТО Е В ПОЛЗА НА ДОГАН”: КАКВО ЩЕ ПРАВИ ПЕЕВСКИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ? АНАЛИЗ НА БЕРКАЙ ЧОКДЖАН

Времето не е в полза на Делян Пеевски. Времето в момента е в полза на Доган и групата около него. Пеевски затова иска веднага да ходи на избори.

НИКОЛАЙ МАРКОВ ПРЕД ACTUALNO: ЩЕ НАПРАВЯ СВОЙ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ, РАЗЛИЧЕН ОТ "ВЕЛИЧИЕ" (ВИДЕО) 

Николай Марков ще създаде свой собствен политически проект, който няма да има нищо общо с "Величие". Това заяви самият той в Студио Actualno на 17 юли.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА "ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК": РАЗКАЗВАТ "ОПАРЕНИ ИНВЕСТИТОРИ"

Какъв е големият проблем на "Исторически парк" разказаха запознати и "опарени инвеститори". Това се случи на първото заседание на Временната комисия, която беше създадена по предложение на трима бивши депутати от „Величие“. Целта на комисията беше да провери „всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие" и изграденият в село Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане.

ТАКИ И ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: БОРИС БОНЕВ ВЛЕЗЕ ДЪЛБОКО В ОЩЕ ЕДНО БЛАТО 

Проблемите с паркирането и липсата на паркоместа в центъра на София доведоха до задочен спор между журналиста Васил Върбанов и общинския съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

БИЕМ СЕ СРЕЩУ ФАШИЗМА, А ТОЙ Е ПРИ НАС И НИ ЗАЛИЧАВА: ЗАКЪСВА ЛИ ПУТИН ЗА ВОЙНИЦИ? (ВИДЕО)

Месец без необходимите припаси от вода и храна, в ужасни условия за живот – въпреки обещанията от командира, които се оказали празни думи. "Доброволно подписахме договори за служба в руската армия. Участваме в специалната военна операция (бел. ред. - СВО, гнусното име на войната в Украйна, налагано от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, който я подпали), за да изкореним фашизма. А в крайна сметка фашизмът е между нас, в нашите редици и се опитва да ни заличи по всякакъв начин". Това са най-ярките акценти в поредното видеообръщение на руски войници, адресирано отново лично до Владимир Путин.

УКРАЙНА ПЛАНИРА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ВОЙНАТА ЧРЕЗ ПРЕГОВОРИ, ТВЪРДИ NYT

Украинското правителство планира да започне преговори с Русия и да сложи край на сраженията, които продължават по протежение на дългата близо 1000 км фронтова линия. Това твърди американското издание The New York Times, отбелязвайки, че руските сили се приближават към ключов логистичен маршрут на украинците в източната част на страната, а боевете стават все по-тежки и интензивни с всеки изминал ден.

ЗАПАДНИ ДИПЛОМАТИ ЗОВАТ ЗА ДИАЛОГ С РУСИЯ "ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО ТВЪРДЕ КЪСНО"

Напредването на руските войски в Донецка област през последните седмици "потвърждава необходимостта от решение на конфликта чрез преговори“ и най-вероятният резултат от продължаващите военни действия, в допълнение към сериозната ескалация, ще бъде "безизходица на място със значителни шансове на победата за Русия. Това се казва в съвместно отворено писмо на журналисти, анализатори и бивши дипломати, публикувано от британския вестник Financial Times.

THE ECONOMIST: ПУТИН ИСКА МИР - РУСИЯ ИЗЧЕРПВА СЪВЕТСКОТО ОРЪЖИЕ И НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ НОВО

 

Дълго време изглеждаше, че войната на изтощение между Украйна и Русия може да завърши само по един начин, но така бленуваната руска офанзива към Харков приключва. Завоеванията на окупаторите в други части на страната, особено в Донбас, са както стратегически незначителни, така и постигнати с голяма цена. Въпросът сега не е дали Украйна може да продължи борбата, а колко дълго Русия е способна да поддържа сегашното темпо на операциите, пише The Economist.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес