Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини: 12 юли, 2024 г.

12 юли 2024, 22:00 часа • 2719 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 юли.

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕДЛАГА, ПУТИН НЕ ИСКА ДА ГОВОРИ ЗА МИР: ИДВА ОЩЕ И ОЩЕ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

Вече решихме да дадем цялата си артилерия на Украйна – сега трябва да решим и да направим същото с противовъздушната си отбрана (ПВО). Тези думи на датския премиер Мете Фредериксен, казани по време на събитие от срещата за 75 години НАТО във Вашингтон, намериха широко отражение в редица украински медии, след като първо се появиха в официалния украинскоезичен канал в Телеграм на "Гласът на Америка". Те са показателни за преобладаващото настроение сред членовете на НАТО що се отнася до войната в Украйна – но е факт и, че що се отнася до Украйна все още Алиансът не прави големи инициативи напълно обединен заради членове като Унгария: Дания ще предаде цялата си артилерия на Украйна (ВИДЕО)

БЕЗ БЪЛГАРИЯ: НАД 20 ЧЛЕНКИ НА НАТО СЪЗДАДОХА РАМКА ЗА СИГУРНОСТ НА УКРАЙНА

Тридневната среща на върха на НАТО във Вашингтон завърши на 11 юли със стартирането на Пакт за Украйна - рамка за сигурност, подписана от 24 държави членки на Алианса (от общо 32), Украйна и Европейския съюз. Сред тях не е България, става ясно от справка в сайта на Белия дом, където е обявена инициативата на американския президент Джо Байдън.

ДОГАН ОБЪРНА РЕЗУЛТАТА В ПАРЛАМЕНТА, ВЕЧЕ ИМА ПОВЕЧЕ ДЕПУТАТИ ОТ ПЕЕВСКИ

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече има повече депутати от съпредседателя на партията Делян Пеевски, който от няколко седмици се опитва да превземе движението.

ОЩЕ ХОРА ЩЕ НАПУСКАТ ГРУПАТА НА ДПС, ИЗКЛЮЧЕНИ СМЕ НА БЯЛ ЛИСТ: ГОВОРИ ТИМУР ХАЛИЛОВ

 

Текат динамични процеси в ДПС. Тепърва предстои да видим следващите стъпки. Да, очаквам още хора да напуснат парламентарната група на ДПС, заради начина, по които се изключва от групата. Научихме го в пленарна зала. Това каза Тимур Халилов, един от изключените от групата на ДПС, в ефира на Нова телевизия.

ЙОРДАН ЦОНЕВ ЗАСТАНА ДО ПЕЕВСКИ И КАЗА НА ДОГАН: ДА НЕ СТАНЕ НАПЪНАЛА СЕ ПЛАНИНАТА И РОДИЛА МИШКА

 

Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и ще остана в него. Това заяви едно от най-известните политически лица в България Йордан Цонев.

ПЕЕВСКИ НЕ УЦЕЛИ МОМЕНТА ЗА ЦЯЛАТА ВЛАСТ, А ДОГАН ДЕЙСТВА РЕАКТИВНО: АНАЛИЗ НА ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН (ВИДЕО)

 

Естествено натрупване на проблеми, които досега не са излизали наяве. Така банкерът Левон Хампарцумян определи  в предаването "Студио Actualno" трусовете в ДПС.

КОЛКО БЪЛГАРИ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ПЪЛНОЦЕННА ХРАНА: НОВИ ДАННИ

 

През 2023 г. 9,5 на сто от населението на ЕС не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, с 1,2 процентни пункта (pp) повече в сравнение с 2022 г. (8,3 на сто). Това показват новите данни на Евростат.

"БЪЛГАРИЯ ПРИЗНА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД": КАК В СКОПИЕ ВИДЯХА СРЕЩАТА ГЛАВЧЕВ-МИЦКОСКИ?

 

Медии, близки до правителствата в Северна Македония и Сърбия, видяха в изявление на българския служебен премиер Димитър Главчев "признаване на македонския народ".

УКРАИНСКИЯТ MAGURA V5 Е ПРИЗНАТ ЗА НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ ДРОН ВЪВ ВОЙНАТА, НАНЕСЪЛ Е ЩЕТИ НА РУСИЯ ЗА ПОЛОВИН МИЛИАРД ДОЛАРА

Украинският морски дрон Magura V5 е обявен за най-ефективният безпилотен морски апарат във войната на Русия срещу Украйна. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в полското издание "Political Science and Security Studies Journal", в което международни експерти са анализирали и оценили възможностите на използваните дотук в бойните действия морски дронове.

"НЯМА СТАНДАРТ ЗА КАЧЕСТВО": КАКВО СЕ СЛУЧИ С ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ?

 

Действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни за постигане на качествено училищно образование у нас. Това е изводът от одита на Сметната палата "Осигуряване на качеството на училищното образование" за периода от 01.01.2019 до 30.06.2023г. 

ПРОГНОЗА ОТ ТУРЦИЯ: В УКРАЙНА НЯМА ДА ИМА МИР ПОНЕ ДО ИЗБОРИТЕ В САЩ

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещна с руския диктатор Владимир Путин на 3 юли в Астана, столицата на Казахстан, където отиде да присъства на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), на която Турция е партньор.

С НОВ БОЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ РУСИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ГОСПОДСТВО В АРКТИКА (ВИДЕО)

Новият боен ледоразбивач на Русия (ледоразбивач-патрулен кораб), известен като проект 23550 "Иван Папанин", започна заводски морски изпитания, отбелязвайки засиления стратегически фокус на Русия върху Арктика на фона на зараждащата се нова Студена война, пише Asia Times. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес