Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над денонощие миньори от мангановата мина "Оброчище" стачкуват под земята

02 юни 2017, 14:08 часа • 3255 прочитания

Повече от 28 часа продължава стачката на миньорите от мангановата мина "Оброчище". Двадесет и пет работници се намират на 350 метра под земята и отказват да напуснат галериите.

До подновяването на стачката се е стигнало, след като миньорите не са получили възнагражденията си за месец април, нито ваучертите си за храна за месец април и, по думите им, нищо от подписаните на 5 април клаузи в Колективния трудов договор не се спазва от страна на концесионера "Евроманган" АД. Не е възобновен и организаирания транспорт за работниците и те се налага да пътуват на собствени разноски. Условията им на труд също не са подобрени.

Ръководството е свикало среща с миньорите и представители на техния синдикат "Защита" на 8 юни и отказва да преговаря с протестиращите преди това, съобщи БНР.

Миньорите се категорични, че няма да напуснат галериите. Според тях нищо няма да се промени, докато концесионерът не бъде сменен.

Междувременно главният окръжен прокурор Пламен Николов съобщи, че местната прокуратура се е самосезирала по случая с мангановата мина и е поискала справка от Морската администрация във Варна за количествата изнесен манган за последните 10 години. Според Николов именно справката ще покаже разминавания в декларираните количества изнесена манганова руда и това ще даде основание за продължаване на работата по случая. Жалба до прокуратурата е подала и ИА "Главна инспекция по труда" срещу представляващия дружеството "Евроманган" заради системния отказа от съдействие на контролните органи.

Подробности, както и готови ли са на отстъпки миньорите и срещу какво точно протестират, можете да чуете в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова в звуковия файл.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес