Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 50% от пожарите са причинени от небрежност, чакаме помощ от Чехия и Румъния

17 юли 2024, 12:23 часа • 2830 прочитания

България очаква пристигането на два хеликоптера от Чехия днес (17 юли), които ще се включат в борбата с горските пожари. Помощ се чака и от Румъния, но поради обстановката там може да има забавяне. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който се яви на изслушване в парламента.

Заедно със служебния премиер Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов, той докладва в Народното събрание за овладяването на пожарите, започнали в края на миналата седмица. 

Служебният премиер заяви, че Министерският съвет е готов да се обърне за помощ и към други съседни държави, но засега това не е необходимо. Още: Бивш директор на Пожарната каза откъде започват пожарите всяка година

Един от хеликоптерите от Чехия ще се включи в гасенето на пожара край Стара Загора, където беше едно от най-тежките произшествия, но сега пожарът е локализиран. Екипи на пожарната наблюдават обстановката на място, съобщи министър Стоянов. Хеликоптерите се насочват там, където има опасност за населени места, но в Стара Загора такива обстоятелства не са налични.

Причините

Министърът на земеделието Георги Тахов съобщи, че 56% от пожарите са причинени от небрежност при боравене с огън, 36% - с неизвестна причина, 5% - умишлено, а 3% - от природни явления като мълнии. Повече от 80% от пожарите възникват извън горските територии и след това се прехвърлят към тях.

Калин Стоянов обяви, че за умишлени пожари са образувани общо 12 досъдебни производства, но по-голямата част от пожарите са причинени от непредпазливост и немарливост.

Последиците

Пожарът край Стара Загора имаше фронт от над 12 километра, като горяха борови и смесени гори. Няма пострадали хора, но бе опожарена една къща и нанесени увреждания на още няколко постройки. Днес се очаква частичното бедствено положение в района да бъде отменено.

Главчев добави, че двата хеликоптера на Министерството на отбраната са насочени към пожарите в област Пловдив и област Ямбол. Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта и 30 къщи са изпепелени, но няма жертви и няма опасност за близките населени места. Още: Продължава борбата с пожарите, обявиха частично бедствено положение в Болярово

През последната седмица в страната са възникнали над 50 пожара на площ от 40 хил. декара. Причините за интензивността им са природни и не могат да бъдат предвидени, подчерта Главчев. Въпреки извънредната ситуация, службите са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са 204. Главчев отбеляза, че тази година има много повече произшествия в сравнение с миналата година - с над 3000 повече.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес