Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 1 млрд. долара приходи от онлайн търговията в САЩ през Черния петък

26 ноември 2012, 10:07 часа • 3267 прочитания

За пръв път в историята на САЩ приходите от онлайн продажби по време на т.нар. Черен петък преминаха границата от 1 млрд. долара, като достигнаха обем от 1,04 млрд. долара, сочат изчисленията на сайта comScore.

Увеличението през тази година спрямо миналата е с 26%. През 2011 година обемът на онлайн продажбите в САЩ по време на Черния петък беше 816 млрд. долара.

Най-голям ръст в продажбите отчитат дигиталните стоки – видео, музика, електронни книги. Тук увеличението на годишна база е 29%.

Най-голям трафик от посещения е регистрирал Amazon, който отчита и най-голям ръст на годишна база спрямо другите големи търговски компании в САЩ. На второ място остава сайтът на Wal-Mart, а трети се нарежда Best Buy.

Като цяло обемът на търговията по интернет представлява едва 10% от обема на търговията в САЩ общо. Обемът на продажбите в САЩ изобщо по време на Черния петък е от 11,2 млрд. долара – с 1,8% по-малко, отколкото преди година.

Името „Черен петък” идва от Филаделфия, където то е употребявано като израз, обрисуващ големия трафик на превозни средства в деня след Деня на благодарността. Постепенно обаче се появява и дефиницията, че „Черен петък” означава моментът, в който търговците започват да излизат на печалба – „влизат в черното”.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес