Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

14 май 2024, 13:23 часа

С подкрепата на немския корабостроител ще придобием съвременни военноморски способности, които ще ни позволят да участваме в пълния спектър от морски операции. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на приема, организиран в посолството на България в Берлин по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

Реклама

Той припомни, че по договора с германската корабостроителница „Люрсен" във Варна се строят два нови многофункционални модулни патрулни кораба за нашите Военноморски сили. 

Защо беше в Берлин?

С приема, на който присъства началникът на отбраната, се отбелязват и няколко важни събития, които подчертават значението на колективната сигурност и сътрудничество – навършването на 20 години от приемането на страната ни в НАТО, 75-годишнината от създаването на Северноатлантическия алианс и 145 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Федерална република Германия.

„България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля в гарантирането на сигурността на Черноморския регион. Като нация имаме всички основания да се гордеем с нашите въоръжени сили и да почитаме храбростта на военнослужещите си. Правим това всяка година на 6 май, признавайки незаменимото им значение за гарантирането на националната ни сигурност и просперитет“, каза още Ефтимов. ОЩЕ: Боеприпасите за новите ни военни кораби няма да бъдат купени с обичайна обществена поръчка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес