Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Забраняват продажбата на бездимни цигари и вейпове на деца

31 юли 2024, 14:38 часа • 1540 прочитания

С пълно единодушие от 152 гласа депутатите приеха на първо четене промени в Закона за закрила на детето. Те предвиждат забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст.

Идеята е на Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от парламентарната група на ГЕРБ.

Законопроектът се отнася до ограничаването на употребата на вещества, субстанции и течности на растителна основа, които не съдържат тютюн или никотин и могат да бъдат консумирани чрез горене, нагряване или изпарение. Също така, включва и растения и вещества, забранени от закона за контрол върху наркотичните вещества. Още: Изтеглят от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Предвиждат се и санкции за нарушаването на тези забрани. 

В мотивите си депутатите посочват, че голяма част от предлаганите на пазара изделия са с неясен произход и съдържат неясни субстанции. Текстовете целят въвеждане на забрана на продажбата на IQOS, вейпове с и без никотин, дъвки и други, които остават извън нормативната уредба.

Дебатът

Костадин Ангелов заяви по време на дебатите, че се има предвид ограничаването на употребата на вейпове от непълнолетни и пълнолетни лица. Той подчерта, че съдържанието на безникотиновите вейпове с различни вкусове е неизвестно и лансира идеята да се обсъди дали изобщо да бъде разрешено тези вейпове да имат плодови вкусове, които основно привличат децата. Ангелов изрази опасения, че тези продукти могат да създадат навик за пушене у децата. Още: Тийнейджърка получи гърч, след като пуши вейп

Иван Иванов от парламентарната група БСП се съгласи, че темата е изключително сериозна и заяви, че ще подкрепят законопроекта. Той добави, че са внесли подобни промени в Закона за здравето, с които се ограничава ползването на райски газ.

Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната-Демократична България" предложи здравната комисия да обмисли допълнителни промени за по-широк контрол, включително върху енергийните напитки и бездимните цигари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес