Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво комисия: И 40-годишните могат да стават войници, а службата се удължава

12 март 2020, 18:30 часа • 3790 прочитания

Удължаване на срока на военната служба и повишаване на възрастта за приемане на войници прие парламентарната комисия по отбрана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които идната седмица влизат в пленарна зала. Причината е постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза в страната и все по-сериозният проблем с некомплекта на въоръжените ни сили.

С одобрените от комисията текстове се регламентира възрастта за приемане на военна служба да е 40 години за всички категории военнослужещи и според управляващите увеличаването на възрастта за приемане на служба ще разшири кръга на потенциалните кандидати, най-вече за войнишките (матроските) длъжности.

С 3 години се удължава службата за обикновените военнослужещи и с 5 години за хабилитираните, предвиждат промените. Дава се възможност тези, които не приемат преназначаване в друго поделение за 4 години, да имат право още 1 година да служат, където са в момента.

„Аз съм категоричен, че ние трябва да се грижим за входа на системата, а не за нейния изход“, изрази резерви пред Actualno.com зам.-председателят на комисията Владимир Тошев. „Призовавал съм ръководството на Министерството на отбраната да разговаря още отсега с финансовия министър, със социалния министър и с премиера, за да предоставим по-добри и по-значими компенсации на постъпващите в армията на всички длъжности от редниците, сержантите и офицерите, за да можем да имаме набиране на кадри в началото на службата, а не да задържаме тези, които са в края на службата си“, добави той.

„Моите опасения за тези неща, които сега приехме и ще бъдат приети и в зала, са, че ще доведат до напускане на офицери, които са си изпълнили годините за служба и са в званията подполковник, майор и т.н., защото няма да имат перспектива за растеж“, каза още Тошев.

Некомплектът е стар проблем. „Некомплектът е опасен в поделенията, които имат текущи задачи по изпълнение на ангажименти към държавата и НАТО в мирно време. Там недостигът на редници е трудно преодолим“, отбеляза зам.-председателят на комисията. Той уточни, че законът касае окомплектоването в мирно време и че поделенията, които се окомплектоват в период на заплаха или във военен период са съвсем различни.

Военно положение не се очертава, категоричен е зам.-председателят на комисията. А за въоръжените ни сили в мирно време е убеден, че са необходими по-комплексни мерки, за да бъде службата привлекателна за младите мъже и жени. „Само увеличаването на заплатите с 10% не дава резултат, само удължаването на службата, надявам се че ще даде резултат, но ще е частичен и минимален“, подчерта Тошев.

Запитан дали се очертава отлив от професията, заради коронавируса, той оптимистично заяви: „Не, това е моментна ситуация“ и изрази надежда, че до септември ще има ваксина и че затоплянето на времето също ще помогне да отшуми. По повод съобщеното от и. д. началник на отбраната, че кампанията „Бъди войник“ се спира заради COVID-19 още преди да е стартирала, с идеята да бъде прехвърлена в Интерент, Тошев заяви: „Мисля, че кампанията „Бъди войник“, „Бъди курсант“, „Служи в армията“, както и да се нарича, може да излезе от стереотипа“ и добави, че първото й издание е показало, че тя не е била нито достатъчно модерна, нито достатъчно активна. „Този вирус ще ни даде шанс със всичката лошотия, която причини на държавата, на икономиката, на предприятията, на частния и обществения сектор, да преосмислим в какви времена живеем и да започнем да живеем по модерному“, убеден е Тошев.

Той е категоричен, че много от дейностите, които се извършват и не са свързани с пряка ангажираност на дадено работно място, могат да се извършват дистанционно. „Много от услугите, които общините и държавата предлагат, могат да се вършат дистанционно и не става въпрос само за IT-сектора, в много сектори е така“, подчерта той.

Зам.-председателят на комисията по отбрана е оптимист и за развитието на бежанския проблем. „Мисля, че този натиск, който Ердоган оказа е дълъг спор между Турция и Гърция и едва ли е свързан с бежанците“, коментира той и изтъкна усилията на правителството и премиера, както и факта, че няма натиск на границата ни. Според него няма и да има.

В хода на разискванията в комисията отново бе актуализиран дебата за възможността военното ни разузнаване да бъде оглавено от цивилен. Такава теоретична възможност беше приета с поправка в Закона за военното разузнаване. „Мисля че се спекулира с възможни правни казуси и се пропуска, че процедурата за назначаване на тази длъжност изисква постигане на съгласие и утвърждаване от много важни институции – Министъра на отбраната, Министерски съвет и президента. Тази процедура е достатъчно гарантираща да не попадат случайни личности или личности извън въоръжените сили и без компетентност на тази длъжност“, коментира вносителят на въпросната поправка Милен Михов от ВМРО.

„Изразиха се опасения, че е възможно при друг министър, при друго ръководство на военното министерство да бъде предложен директор на Служба „Военна информация“, която е стратегическото разузнаване, това е вид бойно осигуряване, което съществува във всички звена на армията и е според мен напълно невъзможно човек от полицията примерно, който 10 години е бил началник в някоя окръжна дирекция, да заеме длъжността. По закон има теоретична възможност, но не мисля ,че ще има такъв министър, такъв началник на отбраната, такъв премиер и президент, които съвкупно ще приемат такова предложение“, коментира Владимир Тошев.

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес