Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

На комисия: Депутатите одобриха бронетранспортьорите за Украйна

19 юли 2023, 16:20 часа • 3681 прочитания

Депутатите от Комисията по отбрана одобриха предложението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за допълнително предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Става въпрос за бронетранспортьори, които са собственост на МВР и са с отпаднала необходимост. Предложението беше прието с 10 гласа "за", 5 - "против" и без "въздържали се". Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала. 

Реклама

В рамките на заседанието възникна дискусия между заместник-министъра на отбраната и този на вътрешните работи относно технологията на изпращане на бронетранспортньорите. Дискусията беше по-скоро свързана с това как по-бързо да бъдат изпратени на Украйна след решението на парламента. ОЩЕ: Пращаме и много БТР-и на Украйна: Иво Мирчев говори

Заместник-министър Атанас Запрянов коментира, че министър Тагарев трябва да направи обосновано искане към МВР от тази техника, а армията ни няма нужда от нея. "След като кажем, че имаме нужда, те ще ни я дадат, а след това ние трябва да кажем, че нямаме нужда, за да я изпратим", каза Запрянов. 

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев обяви, че МВР подкрепя идеята за изпращането на техниката на Украйна. "Дойдохме на тази среща с нагласата да намерим най-бързото решение. Решение, което да осигури предоставянето на тази техника в максимално бързи срокове на Украйна", каза Темелакиев. 

Ивайло Мирчев също се включи в дискусията, като каза, че каквато и да е технологията на изпращане, помощта така или иначе ще бъде изпратена на Украйна. 

От БСП настояха да разберат каква техника се дарява на Украйна, а ИТН попитаха дали това не е само пиар. ОЩЕ: Заради БТР-ите за Украйна: Руски хакери удариха сайта на българския парламент

От ПП-ДБ призоваха всеки, който се вълнува от техниката, да провери в секретно деловодство.

От ДПС се включиха в дебата, като обърнаха внимание, че е нужен подход, който да внесе яснота в тревожността, която се създава сред българското общество. "Излишно влизаме в някакви спорове и създаваме излишен шум в главите на българското общество", каза Джейхан Ибрямов. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес