Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Антоний: Цар Фердинанд дарява престолонаследника си на православната църква

30 май 2024, 08:21 часа • 52602 прочитания
Реклама

"Цар Фердинанд за мнозина е противоречива личност, но църквата оценява този негов исторически и далновиден акт, който е направил. Именно, че той дарява своя престолонаследник - цар Борис на Българската православна църква (БПЦ)", каза митрополит Антоний в сутрешния блок по БНТ след като тленните останки на цар Фердинанд намериха покой в България. 

Бил е наказан за това

"Той го просвещава в православната вяра, за което е отлъчен от католическата църква за известно време", смята митрополит Антоний. По думите му Фердинанд е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и тази вяра. ОЩЕ: Исторически ден: Тленните останки на Фердинанд намериха покой в България (ВИДЕО)

За църквата е важно да помни българските царе

"За нас е много важно да помним българските царе. Ако разлистим кондиката на Светия синод, може да видим, че БПЦ е поддържала ясно изразени контакти с цар Борис Трети. Знаем за това събитие, което последните години беше изкарано наново - спасяването на българските евреи. Това е един акт на ясно осъзнаване на църква и държава", добави още Антоний.  ОЩЕ: С изключителна тържественост и почести: Погребаха Цар Фердинанд в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес