Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милиони евро изтеглени от Кипър чрез руски и британски филиали

27 март 2013, 12:32 часа
Реклама

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез представителствата на кипърските банки в Лондон и Москва в периода, през който обикновените жители на страната не можеха да изтеглят от банкоматите суми от над 100 евро на ден, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на гръцкия телевизионен канал „Мега”.

Съобщава се, че в Кипър се чуват остри критики по адрес на управляващия Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, който по време на кризата разреши да продължат работа филиалите на „Банк ъф Сайпръс” и Кипърската народна банка в Лондон, заради което стана възможно тегленето на големи суми от сметките в кипърските банки в британската столица, както и чрез една от руските банки в Москва.

В същото време стана ясно, че изпълнителният директор на „Банк ъф Сайпръс” е бил уволнен като част от международния спасителен план за Кипър, който бе договорен между Никозия и международните кредитори предаде АФП, позовавайки се на кипърска държавна медия.

Изпълнителният директор Янис Кипри е бил уволнен по настояване на тройката международни кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Иначе, гръцките филиали на три кипърски банки днес подновиха своята работа. В същото време банките в Кипър остават затворени, докато властите продължават да работят по план за излизане от финансовата криза, предаде АФП.

Клоновете на „Банк ъф Сайпръс”, „Кипърската народна банка” и „Хеленик банк” в Гърция днес отвориха врати, като пред някои имаше дълги опашки от клиенти, обезпокоени за своите влогове.

Десетки хора чакаха на опашка пред местната централа на „Банк ъф Сайпръс”. Банкови чиновници потвърдиха, че клиентите са обезпокоени.

Във вторник „Пиреос банк” - третата най-голяма гръцка банка, подписа споразумение за придобиването на всички гръцки депозити, заеми и банкови клонове на кипърските банки в Гърция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес