Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месечната помощ за дете с починал родител е колкото един евтин таблет

06 декември 2023, 13:49 часа • 2502 прочитания

Месечна помощ за дете, което няма право на наследствена пенсия от починал родител, е 150 лв. за 2023 г. Това сочи информация от Министерството на труда и социалната политика. Сумата е такава от 1-ви април 2022 г. В проекта на държавния бюджет за догодина (2024 година) размерът на тази помощ се запазва. А 150 лева на практика е стойността на един евтин таблет.  

По данни на Агенцията за социално подпомагане помощта за дете без право на наследствена пенсия от починал родител за периода от началото на тази година до края на октомври месец е предоставена на средно месечно на 3084 деца в страната, става ясно от отговор на социалния министър Иванка Шалапатова до депутата от ПП-ДБ Илина Мутафчиева. Още: Министър Шалапатова: Много социални помощи се дават "на калпак"

Има няколко условия, на които детето трябва да отговаря, за да получи въпросните 150 лева: да не получава наследствена пенсия, да не е настанено за отглеждане в дом, редовно да посещава подготвителни групи в детска градина или съответно училище, да има всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, да живе постоянно в страната.

Месечната помощ се отпуска на другия родител и не зависи от доходите на семейството и на детето, уточнява министърът.   

Още по темата: 

По-лесен достъп до помощ ще имат семейства, пострадали при бедствия

Омбудсманът иска увеличение на помощите за безработни

Линията на бедност става 526 лв. от догодина

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес