Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидери от региона бойкотират встъпването в длъжност на Николич

11 юни 2012, 14:05 часа • 3670 прочитания

Томислав Николич днес официално ще встъпи в длъжност като президент на Сърбия, пише днес сръбският вестник ”Блиц”.

Изданието коментира, че церемонията ще се състои в сградата на президентството, в обстановка на реакции на три страни заради неговото идване начело на Сърбия, три седмици след президентските избори.

На церемонията сред поканените официални лица от света и страните от региона няма да присъстват лидерите от региона, с изключение на черногорския президент и неговият колега от Република Сръбска – Филип Вуянович и Милорад Додик. Очаква се да присъства и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

На церемонията няма да присъстват и президентите на Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения, заради скандалните изявления на Николич за клането в Сребреница. Македонският президент Георге Иванов също няма да присъства на церемонията по встъпване на Николич.

„Президентът обикновено не присъства на подобни церемонии”, се казва в съобщение на пресслужбата на словенското президентство, като се добавя, че Тюрк има опасения във връзка със скорошните изказвания на Николич за Сребреница и Вуковар.

В интервю за германски вестник новоизбраният сръбски президент заяви, че „Вуковар е сръбски град” и че „хърватските бежанци не трябва да се завръщат там”. Николич бе подложен на критики и заради изказването си, че в Сребреница е имало тежки военни престъпления, но не и геноцид.

България ще има представител на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания сръбски президент, заяви министърът на външните работи Николай Младенов на брифинг, предаде „Фокус”.

Като съседна страна, ние не можем да си позволим да нямаме представител. В момента се уточнява кой ще бъде той, посочи Младенов.

За нас, като съседна страна, е изключително важно Република Сърбия да върви по пътя на европейската интеграция, каза министър Младенов на въпрос на журналисти, дали има рискове, произтичащи от избора на новия сръбски президент, и дали могат да се възобновят стари вражди.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес