Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде са парите от Национален фонд "Култура"? Артисти алармират за опасност от нулева година

18 септември 2024, 13:47 часа • 1424 прочитания

Група независими творци алармират, че от началото на 2024 г. Национален фонд "Култура" (НФК) не е финансирал нито един проект, не е обявил резултати по програмите си и съответно не е дал информация за постъпилите проектни предложения. Според творците съществува реална опасност бюджетът на фонда, заедно със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 млн. лв., да не бъдат реализирани и да бъдат загубени.

Припомняме, че фондът е с нов управителен съвет от февруари 2024 г. и с нов временен изпълнителен директор от март 2024 г., когато на мястото на д-р Сава Драгунчев застана Диана Димитрова. Малко преди смяната на ръководството тогавашният председател на комисията по култура в НС Тома Биков от ГЕРБ алармира, че преди да излезе в болнични Драгунчев е обявил на сайта на НФК програми по ПВУ на стойност 25 млн. лв., но по думите на Биков "правилата, които са изработени от фонда, са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия. Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева". Още по темата: "Институционален и политически натиск": Националният фонд "Култура" заплаши със стачни действия

Артистите твърдят, че самата Диана Димитрова с встъпването си в длъжност прекратява вече течащите процедури по Плана за възстановяване и устойчивост с приети по тях над 200 проекта. Като причина за това от НФК са посочили електронно писмо от Европейската комисия. Обещанието на министър Найден Тодоров тези проекти да бъдат автоматично прехвърлени в новите процедури не е изпълнено, твърдят авторите на петицията и предупреждават, че забавянето на програмите може да коства на сектора 25 млн. лева загубено финансиране от европейски средства.

Още: Найден Тодоров: 95 млн. лв. за култура по Плана за възстановяване чакат да бъдат усвоени

Нулева година за НФК?

"Културният сектор е обезкървен и държан в информационно затъмнение, а календарната година изтича и има реална опасност предвидените средства да не бъдат използвани. На фона на системното неглижиране на културата на политическо и административно ниво смятаме, че връщането на средства в държавния бюджет е недопустимо. Това ще принуди стотици артисти от всички сфери на изкуствата окончателно да променят своята професионална ориентация, ще намали драстично количеството и разнообразието на културното предлагане в цялата страна и ще бъде предпоставка за намаляване на бъдещите бюджети за култура.", пишат в онлайн петицията творците.

Притеснените творци казват още, че регулярните програми на НФК през 2024 разпределят 8,6 млн. лв. и въпреки стотиците проектни предложения до момента няма резултати по нито една програма. В писмото си културните дейци посочват още, че това не просто оставя стотици артисти без доходи и намалява културното предлагане, но е и предпоставка за намаляване на бюджета за култура за 2025 г. Опасенията са, че все още няма сформирани комисии за оценка на проектите и финансирането ще бъде върнато в държавния бюджет.

Ето и програмите, по които срокът за кандидатстване е приключил, както и индикативният срок на НФК за сключване на договорите с бенефициенти: "Разпространение", "Дебюти" - първи кръг, "Критика", "Културно наследство" и "Цирк" - всички със срок за сключване на договор август 2024 г. Срокът за сключване на договори между НФК и бенефициентите по програма "Мобилност" - втора сесия пък е изтекъл още през юли месец.

Още: Парламентът задвижи промени в дейността на Национален фонд "Култура"

Артистите търсят отговори

Actualno.com потърси изпълнителния директор на Национален фонд "Култура" Диана Димитрова, но до момента на публикуване на този материал тя не вдига телефона си. Изпратихме ѝ и съобщение във Viber, за да ни съдейства по въпроса с повече информация относно финансирането на културните проекти от НФК и така да ни помогне да открием отговорите на притеснените артисти. Очакваме отговор от нейна страна.

Според авторите на подписката съществува реална опасност 2024 г. за Национален фонд "Култура" да бъде обявена за нулева, а в подписката си задават следните въпроси към ръководството на фонда:

  1. Защо не са излезли до момента резултати по програмите на Национален фонд "Култура", стартирали през юни 2024?
  2. В каква ситуация се намира НФК?
  3. Какви са резултатите от работата на НФК от началото на годината - вече над 9 месеца?
  4. Какъв е броят на подадените проекти по програмите до момента?
  5. Сформирани ли са комисиите по всички програми и кога се очаква да бъдат публикувани резултатите?
  6. Ще бъде ли нулева 2024 година за НФК?

Още: Празнично: Цветана Манева получи приза на София за принос в националната култура

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес