Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красен Николов: Образованието по медийната грамотност трябва да започва от училище (ВИДЕО)

27 юни 2024, 17:41 часа • 511 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с журналиста от сайта Медиапул Красен Николов за проекта за медийна грамотност "Be MediaWise“.

Гостът споделя, че за да се различи пропагандата от вярната информация, най-просто нещо е да се провери дали заглавието отговаря на информацията в текста, има ли автор, да се провери дали този автор съществува, коя медия представлява, използвани ли са достоверни източници, като линкове към институционална информация например и др. Всичко това може лесно да се провери с Google инструментите.

Още: Николай Кръстев: Преразглеждането на събитията от Сребреница означава изкривяване на историята (ВИДЕО)

„Чисто еволюционно човешката психика е изградена така, че ние сме готови да защитаваме винаги своите разбирания, ние обичаме да сме прави и да защитаваме това, което мислим, че е вярно за нас. Човек трябва да бъде достатъчно гъвкав за да приема факта, който противоречи на неговите разбирания и това е една от основните цели на традиционните медии - да представят фактите, било то дали ни харесват или не, за да можем да вземем после правилни решения. [..] Няма нужда всеки път да се съгласяваме с това, което четем. Важно е да можем да различим факта от лъжата. Оттук нататък „всеки сам си преценя“, както стана модно напоследък да се казва. Но после - гласуваме, формираме света около себе си, водим разговорите в семейството, в близкия ни кръг, образуваме „балони“. Въпросът е тези „балони“, в които ние участваме, да не са дезинформационни, да не създаваме огромни групи, да не участваме в тази лавина от дезинформация, която на практика със социалните мрежи стана много по-лесна да ни залее.“, казва журналистът.

„Много дезинформационни кампании имат за цел да всяват разделение в обществата. Втората голяма цел е да покажат на хората, че отделният човек е инструмент в ръцете на някаква по-висша власт и той на практика няма избор, за да може да лиши този човек от идеята, че той всъщност може да се бори за да направи света около себе си по-добър, което е изключително важно за нашето общество. Ние сме пазарна икономика, демократична страна, има локални общности. Човек трябва да повярва в себе си, че може да промени средата около себе си и да се бори светът да е по-добър. Но в крайна сметка, когато ти повярваш, че си просто една бурма в ръцете на „великите сили“ или някакви странни тайни общества, които управляват живота ти, ставаш много по-лесно манипулируем.“

Още: Захари Карабашлиев: Любовта винаги е нещото, върху което можем да разположим историята (ВИДЕО)

За Красен Николов изкуственият интелект е както заплаха, така и възможност за борба с дезинформацията., т.к. той създава много бърз достъп и много лесна възможност за обработка на огромен обем информация за много кратко време. Например, чрез възможностите на Google всеки потребител може да получи информация кога за първи път е използвана дадена снимка в интернет, „което е много важно, защото ако примерно някакъв човек, бот или трол „постне“ във Facebook снимка и каже: „ето, това са убити деца в центъра на Одеса, просто копираш снимката, „пействаш“ я в Google анализ на снимки и то ти дава тази снимка всъщност кога за първи път се е появила онлайн. И най-вероятно ще разбереш, че тази снимка е от някакво друго събитие от преди 7-8 години.“

Целия разговор на Калин Манолов с Красен Николов гледайте във видеото.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес