Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кошлуков поиска още пари за БНТ, депутатите се готвят да му вдигнат мандата

13 септември 2019, 08:00 часа • 6364 прочитания

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 година, а много скоро мандатът на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъде увеличен от 3 на 5 години. Това стана ясно от заседанието на Комисията по медиите и културата в парламента вчера, 12 септември, в което участва и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Срещата му с депутатите е по негово настояване, уточнява в. "24 часа".

Според казаното от Кошлуков, тази година БНТ ще е на минус с 44 млн. лева. За 2020 година прогнозата също не е розова - 30 млн. лева дългове. А до 2022 година БНТ няма да може да се оправи с разходите си само със сегашните приходи, смята новият генерален директор на телевизията.

"БНТ е в изключително тежка ситуация, затова поисках разговор с народните представители за увеличаване на субсидията. След това ще е нужна и обществена дискусия с гражданите дали искат да я издържат". С тези думи Кошлуков се обърна към депутатите от медийната комисия. Той дойде на заседанието заедно с Виктор Серафимов, член на УС на БНТ, и с Харалан Александров, Борислав Велков и доц. Теодора Петрова, декан на факултета по журналистика към СУ “Св. Климент Охридски” - всички те членове на Обществения съвет на БНТ.

"БНТ е онзи цимент, който сплотява обществото, запазва езика и нацията", каза още Кошлуков, като обясни, че през последните 10 години субсидията на медията всъщност намалява. Затова ръководителят на БНТ поиска от председателя на комисията Вежди Рашидов да поеме патронажа над поредица от дискусии за промяна на медийния закон.

"Г-н Рашидов, вие първо сте творец, преди да станете депутат. Когато почина Светлин Русев - ваш приятел, излъчихме филм за него, защото само ние можем. Само ние пазим историята и паметта, другите ги нямат", пробва Кошлуков с "мили думи".

Емил Кошлуков всъщност поиска промяна в смисъла на реално възстановяване на работата на фонд "Радио и телевизия" (бел. ред. - според закона обществените медии се финансират от фонд, в който се събират тв такси от гражданите, но това така и не се е случвало досега). И предупреди, че ако положението си остане както досега, БНТ ще фалира. По думите му БНТ вече получава нотариални покани от доставчици, а и имало заведени дела срещу нея.

За да има повече пари, трябва да има и промени, отвърна Рашидов. "Сериозните медии искат средства. Преди това обаче един сериозен мъж като вас трябва да седне и да направи промени в телевизията", каза Рашидов. Според него, от БНТ лъха на старост и формалин, а трябва "да мирише хубаво". Той даде пример за сериала "Под Прикритие" и попита къде са парите от направата му. И поиска "активни предавания", с висок рейтинг.

"Дайте ни най-належащите неща, за да ги внесем в бюджета и постепенно да погасявате и задълженията си", заяви Рашидов. По думите на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ бюджетът е почти готов и наистина трябва да работят бързо.

Освен това стана на въпрос да бъде увеличен и срокът на мандата на генералните директори. "Три години мандат е малък, да го вдигнем на 5 години като в БТА, за да има време за реформи", смята Рашидов.

Кошлуков обясни на депутатите, че ще ги информира редовно за състоянието на БНТ, въпреки че няма такива задължения по закон. Прави го обаче, защото такива практики има в други обществени телевизии, а и защото го е записал в концепцията си, с която бе назначен на поста. След избирането му тя става част от договора му за управление.

На следващото заседание на медийната комисия трябва да дойде председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и човек от финансовото министерство - следващият четвъртък (19 септември). Два дни преди това - във вторник, само депутатите от медийната комисия ще получат екземпляр от доклада за БНТ на Агенцията за държавна финансова инспекция. "Докладът е готов, но преди да го публикувам на сайта на БНТ, съм го пратил в прокуратурата в случай, че тя реши да задържи някоя информация", каза Кошлуков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес