Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато нямат какво да покажат, политиците не търсят медийна изява

08 октомври 2013, 11:05 часа • 23827 прочитания

Защо повечето политици от управляващата коалиция и особено министрите от правителството по-рядко или почти не приемат поканите на големите медии за интервюта? Този въпрос беше старателно разнищен в сутрешния блок на bTV от говорителя на правителството на ГЕРБ Румяна Бъчварова и от Красимир Райдовски, който беше говорител по време на правителството на Жан Виденов.

Най-просто казано сегашните министри и управляващи отказват медийни изяви, защото няма какво да кажат, няма какво да покажат. И това е най-страшното в момента, заяви Райдовски.  „Не мога да разбера позицията на чиновника, който решава кой представител на кабинета къде да се появи. Най-логично е да присъстваш най-много в най-неприятелската медия”, продължи говорителят на кабинета „Виденов”.

Според Румяна Бъчварова „такова разбиране е въпрос на професионализъм”. Тя изтъкна още, че през последните месеци няма никаква информация за вземаните решения и провежданата политика, а Обществените съвети, за които гражданите настояваха по време на февруарските протести, вече не провеждат никакви обсъждания. С други думи получава се като старата поговорка „кучетата си лаят, кервана си върви”.

„При ГЕРБ не е имало някакви забрани, имаше дори прекаляване с участие. Когато нямаш какво да кажеш, е по добре да не се появиш, отколкото да говориш общи приказки”, коментира директорът на кабинета „Борисов”.

Красимир Райдовски и Румяна Бъчварова се съгласиха, че състоянието на медийната среда се дължи на концентрацията на медийната собственост. „Медийната среда никога не е била такава – има разделение на информационните потоци, а това е първият критерий за независимост на медиите”, обясни Бъчварова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес