Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Княжево" на протест в защита на вековна туристическа пътека на Витоша

14 август 2024, 20:56 часа • 1793 прочитания

Протест срещу преградена пътека към "Златните мостове" събра жители на столичния квартал "Княжево", както и туристи и любители на планината Витоша.

Недоволството е срещу преграждането на една от най-старите и достъпни алеи за разходка до Витоша. Оказва се, че на емблематичната пътека - Слънчевата алея, която води до Бялата вода, ще се строи, предаде БГНЕС.

Пътеката свързва град София и планината, но през 2006 г. имотът е върнат като частен.

Още: „Витоша ски“ ще обжалва заповедта за ремонт на стария лифт до Копитото

Според позицията на Столична община имотът е регистриран съгласно действащата кадастрална карта на АГКК и действащия ПУП, одобрен с решение на СОС. Важно е да се отбележи, че имотът се намира извън границите на Природен парк "Витоша", не попада в обхвата на защитените територии и е изключителна частна собственост.

През годините т.нар. "Слънчева пътека" е преминавала през частния имот, който до скоро не е бил ограден. В началото на 2024 г. бе поставена метална ограда, което доведе до редица проверки от дирекция "Зелена система" към СО и дирекция "Природен парк Витоша" поради премахването на дървета и растителност. Собствениците на имота предоставиха разрешително, издадено от кмета на район "Витоша" на 19.09.2023 г., за тези действия.

Собственикът на имота е задължен да направи обходен маршрут за туристите. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес