Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климатичните промени докараха безводието, обяви властта

04 септември 2024, 14:35 часа • 1303 прочитания

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров посочи климатичните условия като основен фактор за безводието в страната.

По време на изслушване в парламента той обясни, че продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи и снежна покривка, както и меката зима и отсъствието на пролетно пълноводие, са комплекс от фактори, които водят до намаляване на повърхностния воден отток и плитките подземни водоносни хоризонти.

Министър Димитров представи графика, която ясно показва липсата на пролетно пълноводие. Според данните от Националния институт по метеорология и хидрология, обемът на речния отток в страната през юни т.г. е намалял с 72% в сравнение със същия месец на предходната година, като най-значително е намалението в Дунавския регион - 82%. През юли 2024 г. общият речен отток е с 50% по-нисък спрямо юли 2023 г., като най-силно изразено е намалението в Западнобеломорския регион с 63%. Данните за август показват подобна тенденция. 

Министърът подчерта необходимостта от ангажиране на научната общност за справяне с климатичните промени и свързаните с тях засушавания. Той уточни, че МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, като действията са насочени към балансирано разпределение и ефективно използване на водните ресурси. 

Друг съществен проблем, според министър Димитров, е липсата на ефективност при разпределението и използването на питейните и напоителните води. Той подчерта нуждата от изграждане на нови съоръжения и поддръжка на съществуващите, като посочи необходимостта от ясна държавна политика в тази насока. 

Министърът също така заяви, че няма населено място, което да е на воден режим поради недостиг на вода от комплексните и значими язовири. В момента тези язовири, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, са запълнени на около 67%, което е с 11,5% по-малко от миналата година. За енергетиката язовирите са запълнени на 61,6%, което е около 11% по-малко в сравнение с предходната година.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес