Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво казват политиците за избора на нов патриарх?

30 юни 2024, 15:56 часа

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. В катедралния храм „Свети Александър Невски“ тече церемонията по неговата интронизация. На церемонията присъстват много български политици, както и представители на поместните църкви. За пръв път в историята на интронизация на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей начело на делегация.

Реклама

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, казва той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор, предава БГНЕС. „Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква, каза Рая Назарян. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ“, казва още председателят на парламента.

Интронизацията

На церемонията присъстват освен президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Рая Назарян, зам.-председателят на НС Росица Кирова, служебният премиер Димитър Главчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков, Симеон Сакскобургготски, Посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Цончо Ганев, заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, съпредседателят на ПП Кирил Петков, Венко Сабрутев, народните представители от ГЕРБ Росен Желязков, Тома Биков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова, Георги Георгиев и Георг Георгиев, общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян, Румен Петков, служебният министър на туризма Евтим Милошев, Гълъб Донев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, служебният министър на земеделието Георги Тахов, кметът на Столична община Васил Терзиев, бившият председател на БСП Михаил Миков, представители на Католическата църква, на Религиозната общност на евреите в България, и други.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес