Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще бъде избран новият български патриарх? (ПРОГРАМА)

29 юни 2024, 12:23 часа

На 30 юни ще се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор и интронизацията на новия български патриарх. Над 140 делегати ще изберат новия духовен баща на България, предаде БНТ. 

Реклама

Програмата ще започне рано сутринта в 5:15 ч., когато в параклиса на Синодалната палата ще бъдат отслужени утринна и св. литургия, в която са включени специални молитви, свързани с провеждането на Патриаршеския избирателен събор. Богослуженията ще отслужи архим. Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия. В параклиса ще бъдат наместник-председателят на Св. Синод, митрополити и епископи на Българската православна църква, както и делегати на събора.

Програмата:

7:30 - 8:00 ч. – Комисията по пълномощията проверява поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия

8:00 ч. – Наместник-председателят на Св. Синод и всички митрополити, епископи и делегатите от Синодната палата се отправят към залата на Българската академия на науките.

8:20 - 8:30 ч. – Кратък молебен при откриването на събора, отслужен от наместник-председателя на Св. Синод.

8:35 - 8:50 ч. – Избор на Избирателно бюро с явно гласуване.

8:50 - 9:00 ч. – Придвижване на членовете на събора обратно в сградата на Св. Синод по определен ред.

9:10 - 9:15 ч. – Официално и публично запечатване на изборната урна.

9:15 - 12:00 ч. – Гласуване.

14:30 ч. - около този час се очаква обявяване на името на новоизбрания български патриарх.

Новоизбраният Български патриарх, епархийските митрополити и епископите се отправят в лития към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ги чакат пристигналите предстоятели и представители на поместните православни църкви на определените им в храма места.

15:00 ч.- 17:45 ч. Интронизация на новоизбрания български патриарх и молебен.

17:50 ч. – Обща снимка на централното стълбище на Патриаршеската катедрала.

Успоредно с това е предвидена програма за посрещане на Вселенския патриарх Вартоломей и представителите на поместните православни църкви, които ще пристигнат у нас за интронизацията на новия патриарх.

Представители на 11 поместни православни църкви ще пристигнат в София за събитието. Специална комисия организира тяхното посрещане и настаняване у нас. Гостите ще започнат да пристигат на 29 юни. Антиохийската църква, Полската църква и тази на Чешките земи и Словакия не изпращат свои представители.

Десетчленната делегация на Вселенската патриаршия ще бъде предвождана от Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей. За първи път Вселенският патриарх ще участва в интронизацията на българския патриарх в най-новата ни история. Интронизациите на патриарсите Кирил, Максим и Неофит са преминали без неговото присъствие.

Очакват се още представители на Александрийската, Йерусалимската, Московската, Грузинската, Сръбската, Румънската патриаршии, както и на Кипърската архиепископия, на Гръцката, Албанската и Северномакедонската църква.

В 9.00 ч. на 30 юни гостите ще бъдат приветствани в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“. След това в 10.45 ч. ще се отслужи трисагий (кратка заупокойна молитва) на гроба на патриарх Неофит. След избирането на новия патриарх всички заедно ще се отправят в лития към храм-паметника "Свети Александър Невски".

В храмовете и манастирите на 15-те епархии от диоцеза на Българската православна църква, както и в ставропигиалните св. обители - Рилският, Бачковският и Троянският манастир, Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, Семинариите в София и Пловдив, както и в параклиса на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ при СУ на 30 юни при съобщаване името на новоизбрания български патриарх от говорителя на събора камбаните ще бият тържествено в продължение на 30 минути.

Още: Започва регистрацията на делегатите за избора на нов патриарх

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес