Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония продължава лова на китове

26 септември 2012, 09:34 часа • 12583 прочитания

Япония в момента ремонтира китоловните си кораби-фабрики, за да продължи лова "най-малко през следващите десет години" в ледените води на океаните, заяви японската агенция за океански улов, предаде БГНЕС.

Корабът Нисин Мару е на основен ремонт, който ще бъде завършен до началото на кампанията.

"Това е невъзможно" - Япония да пропусне сезона, заяви пред АФП ръководителят на Агенцията за лов на китове.

Японски китоловни експедиции обикновено започват през ноември и завършва през пролетта на следващата година. Официално японските риболовни дейности са насочени към улов на китове за "научни изследвания" - практика, толерирана от Международната комисия по китолов /IWC/, забранила търговския лов на китове през 1986 г.

По време на годишните си кампании японските китоловци срещат яростната съпротива на асоциацията за защита на околната среда Сий Шепърд /Sea Shepherd/ със седалище в САЩ, като понякога са принудени да прекъснат лова и да се приберат в пристанището.

Тези действия доведоха по време на кампанията 2011-2012 г. до улов на 267 кита - една трета от предвиденото. Япония дори трябваше да прекъсне кампанията през предходната година / 172 уловени китоподобни/ заради съпротивата на природозащитниците.

През юли, по време на годишната среща на IWC в Панама, Япония и нейните съюзници успяха отново да отхвърлят предложението да се създаде забранена зона в Южния Атлантик за защита на китовете.

Тогава 38 страни гласуваха за предложението от държавите, противопоставящи на китолова, а 21 бяха против. Но за да бъде приет, текстът трябва да събере най-малко 75% гласове "за".

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес