Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония и Китай подкрепят Обама

02 ноември 2012, 11:31 часа
Реклама

Японците и китайците биха гласували за Барак Обама, ако имаха право на глас на президентските избори в САЩ, наказвайки Мит Ромни и неговите критики срещу двете азиатски суперсили, показва изследване на института Ипсос в Хонг Конг, предаде БГНЕС.

86% от японците биха дали гласа си за Обама, както и 63% от китайците, показва анкетата, осъществена през септември и октомври. Настоящият американски президент печели подкрепата благодарение на политиката си в икономиката и отбраната, а Ромни плаща за обвиненията си към Китай за предполагаеми манипулации на юана и твърденията си, че Япония се намира в икономически упадък, отбелязват аналитиците.

"Азия е като цяло за победа на Обама, но подкрепящите Ромни са повече в Китай, отколкото в Япония", отбелязва заместник-директорът на Ипсос в Хонг Конг Андрю Лам. "Възможно е категоричните позиции на Ромни за валутата и търговията, както и желанието му да засили американското военно присъствие в Тихия океан, да са убедили китайците, че статуквото е за предпочитане. Колкото до Япония, малката популярност на Ромни може би се дължи на коментарите му, че японската икономика е в упадък. Японците имат силно чувство на национална гордост", отбелязва Лам.

Ромни има три пъти повече привърженици в Китай, отколкото в Япония, най-вече сред най-възрастните хора, които си спомнят визитата на Ричард Никсън при президента Мао Цзедун преди 40 години. Той е популярен и сред населението на градовете от вътрешността на страната, които не се възползваха в такава степен от голямото развитие на Китай като специалните икономически райони като Шанхай.

За по-резервираните към Ромни 65-годишният мормон е на първо място бивш бизнесмен мултимилионер, отбелязва Чън Ци, експерт по международни отношения в Китайския университет в Тсънхуа. "Мнозина смятат, че Обама се грижи за най-бедните в обществото с реформата си на здравната система например", докато те продължават да изпитват известно "подозрение към богати бизнесмени, които се стремят към политическа кариера", допълва той.

Анкетата показва още, че голямото мнозинство от японците (81,8%) и в по-малка степен китайците (58,3%) имат по-голямо доверие на Обама в икономически план. В областта на мира и сигурността настоящият президент се ползва с почти същото доверие сред японците и китайците, съответно 85,3% и 56,3%.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес