Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: "Хамас" има 36 часа, иначе армията влиза

19 ноември 2012, 09:40 часа • 7419 прочитания

Израелските власти поставиха на палестинското движение "Хамас" 36-часов ултиматум, след изтичането на който, ако от Ивицата Газа не бъде прекратен ракетният обстрел, Израел ще разшири своята военна операция, предаде Интерфакс, като се позова на изявление на министъра на финансите на Израел Ювал Щайниц.

В интервю за военната радиостанция "Галей Цехал" министърът подчерта, че в случай, че "Хамас" не прекрати обстрела към територията на Израел и незаконното снабдяване с оръжие в Ивицата Газа, може да се наложи "изцяло военно решение" на въпроса.

"Намираме се на кръстопът. Чака ни или успокояване на обстановката, или засилване на операцията, в това число се разглежда въпросът за изцяло военно решение на проблема", заяви Щайниц.

Израелските военновъздушни сили и военни кораби подновиха обстрела на ивицата Газа рано в понеделник, при което загинаха още трима души, включително едно дете на пет години. Неделя бе най-смъртоносният ден от офанзивата на Израел срещу палестинските ракети, предаде БГНЕС.

От началото на израелската офанзива в сряда в Газа с убийството на главата на военните операции на "Хамас", загинаха 3 цивилни израелци и 80 палестинци, половината от тях цивилни.

Неделя бе най-кървавият ден с 29 убити палестинци, предимно жени и деца.

Освен нападението на сгради в квартал Зейтун, израелски бойни самолети унищожиха напълно сграда на полицията в Газа през нощта срещу понеделник. Израелски бойни кораби бомбардираха Газа през нощта, съобщи кореспондент на АФП.

"Настоятелно призовавам страните да съдействат с всички сили на Египет за незабавно прекратяване на огъня", каза генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Той ще посети за кратко Близкия изток на 20 ноември. Според информация, цитирана от РИА"Новости", той ще посети Рамала и Йерусалим, вероятно и Египет.

По-рано министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е готов да "разшири значително дейността си, като спомена сухопътна офанзива. Американският президент Барак Обама и британският външен министър Уилям Хейг изглежда искат да го разубедят.

В неделя 11 палестинци, включително четири жени и пет деца и деветима членове на едно семейство, семейство Далу, бяха убити в следобедните часове при въздушно нападение, което унищожи триетажна сграда в северния квартал Насър в Газа.

"Клането на семейството Далу няма да остане ненаказано", предупредиха Бригадите Езедин ал Касам, въоръженото крило на движението Хамас, което управлява ивицата Газа.

След обстрела на сградата на правителството на Хамас, напълно унищожена в събота, израелски самолети се насочиха към два медийни центъра в Газа, ранявайки най-малко осем палестински журналисти.

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" осъди ударите на израелската авиация срещу журналисти.

Израелските власти за пет дни военна операция в сектора Газа са отразили около 44 милиона компютърни атаки върху правителствените сайтове, пише в нощта срещу понеделник ливанският вестник Дейли стар, като се позова на източници от израелското правителство.

За четвърти пореден ден сирените за предупреждение от въздушна атака от палестинска страна звучаха в Тел Авив. Полицията съобщи, че две ракети са били засечени от системата за противоракетна отбрана "Железен юмрук".

Седмина израелци бяха ранени. Четириетажна сграда бе силно засегната.

Най-малко 846 ракети са били изстреляни срещу Израел от сряда насам, 302 са били засечени от системата за противоракетна отбрана "Железен юмрук", според израелската армия.

Израел мобилизира хиляди резервисти и разгърна бронетранспортьори, булдозери и танкове по границата с ивицата Газа.

Президентът на САЩ потвърди, че Израел е имал право да се защити от възможността ракетите да достигнат негова територия. "Ако това може да бъде постигнато, без да се разгръщат военни действия в Газа, е по-добре", добави той от Банкок.

Лондон вече бе предупредил, че операцията по земя може да струва на Израел "голяма част" от неговата международна подкрепа, и според Хейг това "заплашва да удължи конфликта."

Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще предложи във вторник свикване на "Четворката" /ООН, ЕС, САЩ, Русия/ за положението в Газа, съобщи РИА"Новости".

Според френския министър на външните работи Лоран Фабиюс от Тел Авив, който е бил там "спешно да се намеси", "войната не е опция". Той каза това след ден на срещи с израелския президент Шимон Перес и палестинския президент Махмуд Абас.

Махмуд Абас призова за засилване на мирните демонстрации на палестинците. Много от тях обаче подкрепят продължаването на ракетна стрелба по територията на Израел.

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че единственото условие за примирие е всички въоръжени групировки в Газа да спрат ударите.

Израелски официален представител посети в неделя в Кайро, където обсъжданията са приключили, за да се постигне примирие.

След египетския министър-председател и министърът на външните работи на Тунис, генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби ще пътува вторник до Газа начело на министерска делегация.

Сегашната акция на Израел е най-голямата израелската операция срещу Газа, след опустошителната офанзива през декември 2008 г. - януари 2009 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес