Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпити по религия в турските университети

18 декември 2012, 14:13 часа • 10895 прочитания

Турските университети ще въведат от идната учебна година въпроси, свързани с религията, в два от конспектите за приемните изпити, което е нова мярка, влизаща в разрез със светския характер на турската държава, съобщи официален източник, предаде БГНЕС.

По силата на тази реформа кандидат-студентите ще трябва да отговарят на 5 въпроса от сферата на религията по време на задължителните приемни изпити, които са запланувани за 24 март, обясни отговорен служител в Центъра за подбор и разпределение на студентите към министерството на образованието.

Серия от 8 въпроса от религията ще бъдат зададени на кандидатите за обществените науки в друг държавен изпит, предвиден за 15 юни. В Турция лекциите по религия са задължителни в държавните училища.

"Това е първият случай, когато младежи ще отговарят на въпроси за религия в приемните изпити в турските университети", посочи източникът.

През февруари т.г. премиерът Реджеп Ердоган заяви, че неговото ислямистко правителство иска "да образова религиозна младеж", предизвиквайки протести в средите, които държат на светския характер на турската държава, въведен от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес