Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващият нов президент на Сърбия

21 май 2012, 09:38 часа • 5662 прочитания

Резултатите от изборите опровергаха прогнозите на социолози и политолози за убедителна победа на Борис Тадич. Томислав Николич – лидер на опозиционната Сръбска прогресивна партия - оставаше в последните години един от най-популярните политици в Сърбия, но и с две загуби от Тадич на финала на предишните президентски избори през 2004 и 2008 г. Николич трябваше да загуби и този път - предричаха му поражение с 16%, предаде БГНЕС.

По данни на избирателната комисия след 75% преброени бюлетини, Николич има 49,8% от гласовете, Тадич - 47%. Изборите преминаха при относително ниско участие - 46,8%.

Вторият тур въвлече Европейската комисия и Европейския съвет в конфузна ситуация. Въпреки, че вотът в Сърбия не бе завършил, председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу погрешка поздравиха лидера на опозиционната Сръбска прогресивна партия, Томислав Николич, с победата.

Това стана доста преди края на втория тур на президентската надпревара между него и бившия президент Борис Тадич, съобщават сръбските медии.

По-късно европейските лидери се опитаха да замажат гафа с предварителните поздрави и оттеглиха явно ненавременния документ.

"Бихме искали да поздравим господин Николич с избирането му за президент на Сърбия. Ние също бихме искали да поздравим сръбския народ с изборите на 6 и 20 май, които преминаха в спокойна атмосфера", се казва в текста.

Ромпой и Барозу пожелаха на "новия президент" успех в решаването на задачите, които стоят пред Сърбия и изразиха надежда, че той също е привърженик на процеса за евроинтеграцията на страната.

Останаха обаче въпроси, като например, знаели ли са вече в неделя през деня в Брюксел изхода от сръбските избори и толкова ли случайно беше направен този "гаф" с поздравленията за Николич?

И ако в ЕС са се подготвяли за всеки един от изходите от изборите, то беше жалко да се вгледа човек в посивелите лица на сръбските политолози в нощта след изборите. Местейки се от едно студио в друго, те трябваше да търсят някакви думи, за да оправдаят краха на собствените си прогнози.

Сега средната заплата в Сърбия е по-малко от 400 евро, осезателно растат цените и сръбският динар губи от стойността си в последните месеци по отношение на еврото. Безработицата нарасна до 22% - два пъти повече от ЕС, а БВП на Сърбия спадна с 1,3% за първите четири месеца на годината.

По мнението на част от експертите бъдещият президент ще търси финансова помощ и от Русия.

Сърбия няма да се отклони от пътя към евроинтеграцията, заяви в Белград победителят в президентските изборите в Сърбия.

"Това, което обещах, това имам намерение и да изпълнявам – Сърбия няма да излезе от европейския път. Сърбия иска да защити народа си в Косово и Метохия. Тези избори не бяха референдум по въпроса кой ще поведе Сърбия по пътя към ЕС, а кой няма да го направи". Това заяви Николич пред журналистите в изборния си щаб.

По неговите дума на изборите е бил поставен за решаване въпросът за доверието по решаването на вътрешните проблеми, "които бяха създадени от Демократическата партия и Борис Тадич". В списъка с приоритетните задачи Николич включи борбата с икономическите проблеми, престъпността и корупцията. Николич съобщи също и за намерението си да подаде оставка от ръководния си пост в партията, за да стане "президент на всички сърби".

"Това е върха на политическата ми кариера и един от най-щастливите дни в живота ми", отбеляза Николич.

След като разликата между двамата с увеличаване на броя на преброените бюлетини се увеличи до три процента, съперникът на Николич, досегашният президент Борис Тадич, призна загубата си и не оспори победата на съперника си.

"Поздравявам го за заслужената победа. Пожелавам му успех", каза Тадич по адрес на Николич.

Скоро след като Николич обяви победата си, опирайки се на екзит пол сондажите, активисти и привърженици на СПС излязоха по улиците на Белград, Ниш, Нови Сад, Крагуевац, Косовска Митровица и други градове.

Колони от автомобили, украсени с портрети на Николич, с национални и партийни знамена обикаляха централните улици надувайки клаксони. В Белград дори се стигна до задръствания на централните улици, но нямаше съобщения за инциденти.

Много сръбски експерти приемат за неочаквани резултатите от втория тур на президентските избори в Сърбия и предсказват сериозни усложнение на процеса на формиране на новото сръбско правителство, съобщават местните медии.

Слободан Антонич, цитиран от агенция Бета, нарича победата на Николич "изборно земетресение".

"Стана символична промяна, подобно на тази през 2000 г., когато Слободан Милошевич загуби президентските избори, въпреки че Социалистическата му партия получи болшинство в парламента", казва Антонич.

След като партиите в управляващата коалиция /демократи и социалисти/ успешно се представиха на парламентарните избори, избирателите решиха да накажат бившия президент Борис Тадич, смята експертът.

Директорът на Центъра за нова политика Владимир Тодорич също гледа на резултатите от изборите като на политическо земетресение.

По неговото мнение правителство няма да се сформира в близко време, както се смяташе по-рано.

"Правителство не трябва да се прави в такава атмосфера. Трябва да се очаква преразглеждане на силите", казва експертът.

Аналитикът Милан Николич предполага, че върху резултатите от изборите влияние е оказала тежката социално-икономическа ситуация в страната и недоволството на гражданите от дейността на политическия елит.

"Сега има възможност за създаване на широка коалиция и е ясно, че за Сърбия това ще бъде по-добрият вариант. В противен случай страната рискува навлизане в бурен политически период", каза Николич.

Социологът Ратко Божович отбелязва, че Сърбия "един ден гласува за едно, друг ден за друго".

"Имаме изключително спорна ситуация от гледна точка на управлението на страната", каза Божович, изразявайки учудване от изхода на изборите.

Аналитикът Душан Янич, цитиран от "Танюг", мисли, че избирателите не толкова са гласували "за" Николич, колкото "против" Тадич.

Експертът не изключва възможността да се формира коалиция с участието на СПС и ДП.

По оценките на Янич, слабото участие е очевиден признак на въздържание на подкрепящите Тадич.

Според него, освен лошата икономическа ситуация и високата безработица, влияние върху резултата има и политическата манипулация, която опита Тадич с обявяването на оставката си и предсрочните президентски избори.

"Такова нещо в Сърбия ще се случи с всеки, който опита да стане президент за трети път", заключава Янич.

Припомняме, че Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич ще има 73-ма народни представители в новия парламент на страната – Скупщината. Изборите се състояха на 6-ти май тази година. На второ място остана коалицията на Демократическата партия /ДП/ на бившия вече президент Борис Тадич с 67 депутати. Сръбската социалистическа партия /ССП/ на Ивица Дачич и нейните коалиционни партньори ще имат 44 мандата. Демократическата партия на Сърбия /ДПС/ на Воислав Кощуница спечели 21 мандата. Либерално-Демократическата партия /ЛДП/ на Чедомир Йованович взе 19 депутатски места. Коалицията "Обединение на регионите" - 16, Съюзът на унгарците от Войводина - 5, Партията за демократическо действие от Санджак - 2. Други две малки коалиции ще имат по един депутат.

Снощи лидерът на СПС Ивица Дачич заяви отново намерението си за бъдещо сътрудничество с ДП на Тадич.

Томислав Николич официално обвини след първия тур Демократическата партия на Борис Тадич, че е откраднала 500 000 гласа на изборите и заплаши да призове привържениците си да излязат на улицата след втория тур на президентските избори. Те наистина излязоха снощи, но за да отпразнуват победата на Николич.

Редактор: Яна Баярова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес