Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изключването на Русия от Световната организация по туризъм не ограничава посещението на руските туристи у нас

29 април 2022, 13:46 часа • 2994 прочитания

Изключването на Русия от Световната организация по туризъм не ограничава посещенията на руските туристи у нас, става ясно от съобщение във официалната "Фейсбук" страница на Министерски съвет. 

"За първи път в историята на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм на ООН беше свикана извънредна сесия, на която се гласува изключването на държава член на Организацията. Заради войната в Украйна Руската федерация беше изключена с резолюция от СОТ с ясното послание, че мирът е основно човешко право", се посочва в поста от името на кабинета. 

От Министерски съвет уточняват, че решението, взето в Мадрид, не е свързано по никакъв начин с налагането на ограничения за посещенията с цел туризъм в България от страна на руски туристи. Те са част от туристическия поток у нас, като през 2019 година са били близо 5% от всички чуждестранни туристи в България, а през 2020 година – около 2%.

Припомняме, че още вчера (28 април) от Министерството на туризма изпратиха нарочно прессъобщение как министърът на туризма Христо Проданов не подкрепил решението Русия да бъде изключена от организацията. Всъщност Проданов не е човекът, който носи отговорност - той предложил България да гласува с "въздържал се", но е взето решение и е гласувано от представител на българското посолство в Испания България да подкрепи изключването на Русия.

По този повод журналистът Григор Лилов написа статус във Фейсбук, в който заяви, че БСП открито подкрепя Путин и публикува статистика как още преди войната в Украйна руските туристи в България са по-малко от украинските. Припомняме, че Проданов беше човекът, предизвикал възмущение главно във Фейсбук с думите си, че от 31 май украинските бежанци не трябва да получават подслон с помощ от българската държава, а да излязат на пазара на труда. Само че още снощи ЕС плати на България 140 млн. евро помощ заради похарчените средства за подкрепа за украинските бежанци т.е. страната ни беше обезщетена за направените разходи.

Повече за отстраняването на Русия от Световната организация по туризъм - четете ТУК.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес