Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изграждането на тунела под Шипка се чака 127 години": Регионалният министър разкри пропуски

25 юли 2024, 09:41 часа • 3040 прочитания

"За съжаление, тунелът под Шипка е поредният тъжен рекорд - изграждането му се очаква повече от 127 години. В началото на април 2024 г. падна и поредната пречка пред изграждането му, след като ВАС отмени регулации за ново строителство около Природен парк "Българка". Затова веднага сме стартирали поредица от срещи".

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в Народното събрание, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев.

Още: Отпадна и последната пречка за тунел под Шипка

Тунелът под Шипка ще е възлова точка в движението север-юг. Подписани са договори за проектиране, строителство и надзор, заложено е изграждането на 5 тунела с обща дължина 4 километра, а срокът за изпълнение е 3,5 години, стана ясно от думите на Коритарова. Общата сума на проекта е 358 милиона лв с ДДС, но се налагат и нови отчуждителни процедури.

Снимка: БГНЕС

Строителството ще започне след процедурите по проектиране и след издаване на разрешения за строеж, тъй като има допуснати грешки в подробните устройствени планове и кадастралните карти на различни територии в община Казанлък и община Габрово. Именно тези пропуски забавят продължаването на строителството, се разбра от думите на регионалния министър.

Още: С над 14 млн. лв. държавата реставрира паметника на Шипка

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес