Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индианците от Колорадо били евреи

31 май 2012, 09:58 часа •
Реклама

Северноамериканските индианци имат генетични признаци за родство с европейските евреи, откриха израелски учени от медицинския център "Шеба", предаде БГНЕС.

Те са открили при потомци на индианци, които преди две столетия са дошли от Мексико и са се заселили на територията на щата Колорадо, мутация на гена BRCA1. Той е характерен за евреите ешкенази и е отговорен за повишения риск от възникване на рак на гърдата и яйчниците.

Същият вид мутация е бил открит по-рано и в семействата на испаноезичните американци, чиито предци са емигрирали в САЩ от Мексико и южноамериканските страни.

"Когато взетите проби бяха подложени на компютърен генетичен анализ, беше установено, че всички те са имали общ праотец: евреин, който е дошъл от Европа в Новия свят преди 600 години, когато Христофор Колумб е открил Америка, а от Испания е изгонено еврейското население", се казва в публикацията.

Авторите на изследването отбелязват, че индианците от Колорадо никога не са показвали, че познават еврейските обичаи и нямат устни предания, които биха позволили да бъдат свързани с техните отвъдокеански предци.

Редактор: Сияна Любомирова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес