Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инциденти със самолети в България: Първият е през 1968 г.

13 септември 2024, 14:39 часа • 967 прочитания

Десетки са инцидентите със самолети, ставали на територията на България през годините. Някои от катастрофите касаят военни самолети, други частни, трети селскостопански. Помним и за проблеми с правителствения "Фалкон". 

След днешната катастрофа с военнотранспортен самолет L–39 ZA в Трета авиационна база при подготовката на утрешните демонстрации, Actualno.com припомня за някои от инцидентите със самолети през годините.

Първата регистрирана катастрофа

Първата катастрофа със самолет, регистринана в България, е от 3 септември 1968 г., когато край Карнобат се разбива самолет Ил-18, изпълняващ чартърен полет Дрезден – Бургас. В катастрофата загинават 45 човека.

Няколко години по-късно през декември 1971 г. отново има инцидент с Ил-18. Той става при излитане на самолет от летище „София“ за Алжир, като тогава загиват 30 души, сред които естрадната певица Паша Христова. ОЩЕ: След самолетната катастрофа в Граф Игнатиево: Какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос"? (СНИМКИ)

Катастрофите с военни самолети

Немалко са и инцидентите с военни самолети. Първият такъв е от 2 юни 1999 г., когато военен самолет Миг-21 се разбива в землището на село Драгомир, област Пловдив. Вследствие на катастрофата загиват пилотите капитан Георги Богданов Русев и старши лейтенант Сашо Димитров Николов.

На 16 май 2003 г. в района на Панагюрище по време на тренировъчен полет загива майор Анатолий Тодоров Полянков. Той изпълнява полет на малка височина със самолет МиГ- 21 БИС, излетял от Трета авиобаза Граф Игнатиево.

През юли 2015 г. на летище „Граф Игнатиево“ възниква инцидент при изпълнение на заход за кацане на самолет РС 12 от авиационно-транспортна група Враждебна. Самолетът каца без колесник. Екипажът е невредим – няма жертви и пострадали

На 19 януари 2018 г. при учебна маневра на летище „Граф Игнатиево“ са нанесени материални щети на военен транспортен самолет C-27J „Спартан“, няма пострадали военнослужещи от екипажа на самолета.

Последният инцидент с военен самолет е от 9 юни 2021 г. Припомняме, че пилотът на МиГ-29 майор Валентин Терзиев загина по време на полет над Черно море, в изпълнение на задача от съвместни военни учения край Шабла. ОЩЕ: Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас (ВИДЕО)

Проблемите с правителствения самолет

В края на август 2015 г. правителственият самолет "Фалкон", в който пътува тогавашният министър-председател Бойко Борисов, не е успява да кацне на летище "Пловдив" - трите колесника не се отварят. Самолетът кръжи над Летище „Варна“ преди да кацне, за да изразходи цялото гориво. През февруари 2020 г. пак се съобщаваше, че правителственият самолет се е счупил, което беше причина за отмяна на полета на тогавашния премиер Бойко Борисов до Брюксел. ОЩЕ: Фалконът пак се счупи преди полет на премиера

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес