Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Мутафчиев: Скучно е да се управлява заспал народ - това важи и днес

06 септември 2024, 09:00 часа • 1157 прочитания

Скучно е да се управлява заспал народ - това важи и днес. Това каза актьорът Христо Мутафчиев в сутрешния блок на БНТ в Деня на Съединението.  

Припомняме, че Мутафчиев влезе в ролята на Стефан Стамболов, който в постановката казва, че е скучно да се управлявава заспал народ. 

"Хората, които управляват държавата и процесите в една държава, би трябвало да бъдат провокирани, а те могат да бъдат провокирани от тези, които са ги избрали. 

Тогава държавникът си слага каузата на сърцето и тръгва да работи по нея. Когато народът спи - държавникът си клати краката, нищо не работи и през цялото време се чуди как да кръшне", смята актьорът. ОЩЕ: Писател: Тревожа се, че територията ни е обединена, но духът ни е разединен

Защо сме разединени?

Според него народът е разединен от страха, който съществува в него. По думите му става въпрос за страхът от липсата на перспектива. "Страхът от липса на сигурност, страхът от липса на някаква предвидимост в неговия живот", изброи Мутафчиев. 

Робското мислене и българите

"Когато сме били роби, ние сме били равни. Когато сме свободни, един е по-богат от другия и ние започваме да завиждаме, защото такава ни е психологията от робско време още, че трябва да сме равни в нищетата, в забогатяването, защото сме били роби", каза Мутафчиев. ОЩЕ: Знамето, което пази клетвите на Съединението: Къде можем да видим българската реликва? (ВИДЕО)

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес