Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Християнството губи позиции

16 януари 2013, 10:01 часа • 9625 прочитания

В целия свят има около 2 милиарда и 200 милиона християни. Но скорошно социологическо проучване показа, че само малка част от тях живеят в местата на зараждането на християнството. Резултатите от изследването, проведено от Центъра Пю по въпросите на религията и обществения живот, говорят, че по-малко от 1% християни живеят в Близкия Изток и Северна Африка. Това е с 20% по-малко, отколкото столетие преди това.

Според оценките на учените, през последния половин век между половината и две трети от християните са напуснали местата на зараждането на религията – Близкия Изток – или са били убити. Учените се опасяват, че в скоро време в региона съвсем няма да има хора, изповядващи християнството.

Миналата година също бяха обнародвани резултатите на друго паралелно изследване, наречено “Християнофобията”. Според изследването, около 200 милиона християни по целия свят “ са социално незащитени, угнетени и преследвани заради своите убеждения”. Освен това в доклада се споменава ситуацията в Сирия, където заради гражданската война християните се оказаха “между два огъня” – малцинството на проправителствените алавити и сунитското радикално мнозинство.

Особена е ситуацията и в Египет, където около 10% от местното население са християни-копти. Египетските християни са изключително притеснени за своето положение в страната след приемането на проислямистката конституция. Последната не зачита правата на религиозните малцинства, в същото време узаконявайки в страната шариата, предаде БЛИЦ.

Положението на християните в значителна степен се игнорира и от западните правителства, пише МИГ нюз. Единствено изключение е Германия. Нейният министър Гидо Вестервеле в едно свое изявление каза, че защитата на християнските общини по света е приоритет във външната политика на Германия.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес