Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хейг: Британците никога не са били по-разочаровани от ЕС

23 октомври 2012, 09:56 часа • 5895 прочитания

"Общественото разочарование във Великобритания спрямо ЕС никога не е било по-голямо". Това се казва в реч на британския външен министър Уйлям Хейг, която той се очаква да произнесе в Берлин и текстът, на която, бе разпространен от неговото ведомство, предаде БГНЕС.

Той призова за засилена роля на националните парламенти, без която ЕС ще стане "демократично нежизнеспособен".

"Хората считат, че ЕС твърде често е нещо, което им се налага, а не нещо, върху което имат право да си кажат мнението. Начинът, по който Лисабонския договор бе ратифициран във Великобритания, без консултации с избирателите, допринесе за това усещане", се казва в речта на Хейг на форум за външната политика.

"Хората считат, че ЕС е едностранен процес, огромна машина, която поглъща правомощията за вземане на решения на националните парламенти за сметка на едно европейско ниво, на което всичко е решено". "Ако не можем да покажем, че правото на решение може да е на националните парламенти, то системата ще стане демократично нежизнеспособна".

"Страните в еврозоната трябва да правят това, което е нужно да правят за разрешаване на кризата, но начинът, по който ЕС трябва да върви напред като цяло, не е с повече централизация и уеднаквяване, а чрез повече гъвкавост. Това трябва да позволи различни нива на интегриране в различни области, така че онези, които не искат да участват във всичко, да не бъдат поставяни в неравностойно положение", се казва още в речта на Хейг.

Във форума в Берлин се очаква да присъстват германският външен министър Вестервеле и финландският му колега Александер Стуб.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес