Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готви се промяна за паркоместата за инвалиди

14 февруари 2024, 17:52 часа • 7571 прочитания

Новите жилищни сгради, както и сградите със смесено предназначение с жилища в тях, трябва да имат толкова места за паркиране за трудноподвижни, колкото жилища със завишени изисквания за достъпност има в сградата към която е паркингът. За "жилища със завишени изисквания" се гледа приложение № 4 по реда на чл. 39, ал. 2 от Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г.

"Броят на достъпните места за паркиране ще се определя в рамките на капацитета на паркинга и ще е равен на броя на предвидените жилища, отговарящи на изискванията, заложени в горепосоченото приложение". Това предвиждат предложени за обществено обсъждане промени в Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. С тях се цели отстраняване на проблеми при прилагането на чл. 22, свързан с изискванията към достъпните места за паркиране, уточняват от МРРБ. За яснота и недопускане на тълкувания с нова алинея се уточнява, че необходимият брой места за паркиране (капацитетът на паркинга) се определя по реда на Наредба № РД-02-20-2 от 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

Запазва се изискването допълнително към капацитета на паркингите да се определят достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания, когато става въпрос за сгради за обществено обслужване и към капацитета на паркингите, определени за самостоятелните обекти за обществено обслужване в нови сгради със смесено предназначение.

Още: 20% повече фишове за неправилно паркиране в столицата: Говори Васил Терзиев (СНИМКИ)

Какво е моментното положение

При паркинги с до 10 места към жилищни сгради или сгради със смесено предназначение с жилища се определя най-малко едно допълнително място за автомобили на хора с увреждания, за тези с капацитет до 30 – изискуемият допълнителен минимум е две паркоместа, а при капацитет 50 – той е поне 3. За паркинги с над 50 места се предвиждат допълнително поне 4% от общия брой. За паркинги към лечебни, социални, рехабилитационни, спротни и прозводствени дейности, приемни сгради на транспорта се изискват допълнително минимум 10% от капацитета на паркинга, но не по-малко от едно достъпно място за паркиране.

Разширяват "Зелена зона" в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес