Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горан Благоев: За патриарх ще се избере от трите злини най-малката

21 юни 2024, 18:46 часа

Светият Синод на Българската православна църква избра тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх. Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

Реклама

„Имам възражения по начина, по който на 42 тура излизат тези кандидатури. Явно има прегрупиране на силите. Ако нещата бяха наред, още след 20-ото гласуване можеше да чуем името на първия одобрен. Допускам, че е имало договаряне“, каза журналистът и историк Горан Благоев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„По моя вътрешна информация при първите гласувания фаворитите са били други, но не са получили необходимия брой гласове. Проф. Дилян Николчев посочи, че с избора на Гавриил Ловчански и Даниил Видински е нарушен уставът, защото са им необходими по 10 гласа, а те имат по 9. Има основание да вярваме на проф. Дилян Николчев“, посочи той.

Още: Горан Благоев: Абсолютен кич е БТР с насочено оръдие да тегли ковчега на патриарха

„Смущаващо е, че Гавриил и Даниил са откровени проводници на руско влияние в БПЦ. Това са двама митрополити, които излязоха с позиция срещу Цариградския патриарх Вартоломей, който призна независима православна църква в Украйна. След като има независима украинска държава, трябва да има и самостоятелна украинска църква“, добави журналистът.

Според него проблемът е, че ще се избере от „трите злини най-малката“. „Както се очертава това е Врачанският митрополит Григорий. Моите наблюдения са, че той клони към проруското лоби. На Българската църква ѝ трябваше авторитетен патриарх“, коментира още той.

Още: Горан Благоев разкри за силно влияние в Светия синод: Някои митрополити сънували патриаршеското було

„Искам да напомня на зрителите онази ключова фраза на Пловдивския митрополит – „И на ум не ви идва кой ще бъде избран“. Тогава хората се подведоха, че той агитира за Русенския митрополит Наум. „На ум не ви идва“ означаваше – „Щом аз съм принуден да се оттегля, елате да видите кой ще ви сложа за патриарх“. Биографията на Григорий Врачански не изпъква с нещо. Това е човек, за когото не може да се каже, че има ярко присъствие в БПЦ. Когато стане патриарх, ще се освободи Врачанската епархия“.

„Видяхме как Николай сложи свое чедо в Сливенската. Силистренският също е негово чедо. Старозагорският митрополит е в групата на Николай. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний също е в групата на Николай. Следващият Врачански митрополит също да е в групата и Николай отново ще доминира и налага дневния ред на Синода“, подчерта Горан Благоев.

Още: Горан Благоев в „Отговорите“: Църквата и Симеон Сакскобургготски се доказаха като проводници на руско влияние (ВИДЕО)

„Може би, точно поради нивото на религиозност на българите, а не на действената вяра, ние получаваме това, което заслужаваме. Така, както е и в политиката. Безликите играчи, които напълниха за пореден път парламента, които са ни писнали до втръсване. Същото е в църквата – заслужаваме си го“, допълни журналистът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес