Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глуха жена едва не бе прегазена от товарен влак на необезопасен прелез (СНИМКИ, ВИДЕО)

25 юли 2023, 16:22 часа
Реклама

Жена с нарушен слух едва не бе прегазена от товарен влак на необезопасен прелез в Бобов дол. Това съобщи във Фейсбук самата пострадала, Петра Ганчева, журналист и дългогодишен сътрудник във в. "Тишина“.  

Снимка Петра Ганчева

Проблемът с необезопасения прелез в града стои от 12 години и никой не се наема с решаването му. През този прелез минава единственият път за много от жителите до хранителния магазин и аптеката, както подчертава г-жа Ганчева.

Преди две години именно на този прелез е загинала жена

Въпреки многобройните жалби на потърпевшата и на други граждани на Бобов дол, никой, нито от БДЖ, нито от НКЖИ, нито Омбудсманът, нито общината в града, не са си помръднали пръста да решат проблема, твърди Петра Ганчева. Ето какво пише тя във Фейсбук:

Снимка Print Screen

“С напълно загубен слух съм от съвсем малка и единственият глух човек в града. Преди години, когато ходех на работа в Дупница, на гарата в Дупница пристигащият от Благоевград влак ме блъсна и изхвърли на 5 метра по същата причина - просто докато се обърна надясно, за да огледам и от другата страна, влакът връхлита, а аз не го чувам изобщо... Тук, в Бобов дол, където живея и работя дистанционно, през ден ми се налага да минавам през същия този прелез, защото е единственият път до аптеката и магазина за хранителни стоки. Има варианти за човек с кола да премине през друг път, който доста обикаля, но аз нямам нито кола, нито книжка... Моля ви, съдействайте ми на прелеза да има поне сигнален светофар! Вече една жена, при това чуваща, загина в близост до него. Трябва ли и мен да прегази влакът, за да сложат поне светофар?!?“

ОЩЕ: Влак удари трактор, трактористът и спътникът му се спасиха зрелищно

Оказва, че за да се поставят две, свързани с приближаването на товарните композиции, светещи в червено лампи, трябва да бъде съставена комисия, със заповед на министъра на транспорта, която да включва експерти от КАТ, от министерството на транспорта и от още две държавни агенции. 

До момента това не е направено

Петра Ганчева напомня, че България е ратифицирала Конвенцията за правата на хората с увреждания. Там изрично е записано правото им на безпрепятствен достъп за придвижване, както и на достъп до публична информация, а за глухите хора като нея - и правото да могат да получат адекватна подкрепа при подобни проблеми, което в случая не е станало.

“Трябва да ми поникнат крила, или да разполагам с дрон, за да мина безпрепятствено през прелеза“, пише тя в писмото си до Actualno.com и с огорчение добавя: “Надежда всяка тука оставете“.

ОЩЕ: Влак помете кола на неохраняем прелез в Кюстендилско

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес