Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гласуване под строй и други нарушения: Какво видя ОЧИ на местния вот

30 октомври 2023, 15:54 часа • 2568 прочитания

Гласуване под строй и с придружители без нужда - това са само част от нарушенията по време на местния вот 2023, които са отбелязяли от  Обединението за честни избори (ОЧИ). 

Обединението изпрати близо 50 наблюдатели из страната, които да следят рискови секции по време на местните избори. Сред общините с наблюдатели на обединението бяха Горна Оряховица, Сливен, Враца, Благоевград, Симитли, Кнежа и София.

Основните проблеми с изборния процес в рисковите секции, които ОЧИ регистрира, са свързани с организирано извозване на гласоподаватели, агитация от страна на членове на Секционна избирателна комисия и паравани, които прозират и по този начин застрашават тайната на вота.

Още: "Ще ви висим на главата, нямаме ви доверие": Кандидати нахлуха в ОИК - Петрич

Най-честата практика, която подсказва за нечестен вот, е тази за придружители на видимо здрави хора, които гласуват вместо тях.

В една от секциите в Сливен, в 6 ОУ “Братя Миладинови”, наблюдателите на ОЧИ сигнализираха, че на образеца на бюлетина в паравана са отбелязани два номера на преференции. По време на броенето става ясно, че гласоподавателите в секцията масово са гласували с тях.

Голяма част от подадените бюлетини с въпросните два номера в същата секция са невалидни, защото е попълнена само преференция, но не и партия. Така за крайния резултат за общински съвет в секцията са регистрирани 156 валидни и 103 невалидни бюлетини в конкретната секция.

Според анализаторите на ОЧИ са възможни различни хипотези - от умишлено действие на член на СИК, който е отбелязал едната от двете преференции, уж като пример, до отбелязването на образеца на бюлетината като инструкция, което е индикатор за купуване на гласове. И в двата случая става дума за СИК, която не е проследила какво има зад паравана.

Още: Стоил Цицелков: Невалидните бюлетини могат да счупят рекорда

“В рамките на деня бяха изпратени множество сигнали до Общински избирателни комисии и сме доволни да отбележим, че част от незаконните практики бяха спрени. Това само доказва, че моделът на гражданско наблюдение работи“, каза Никола Тулечки, анализатор към ОЧИ и основател на “Данни за добро”.

В много от наблюдаваните традиционно рискови секции, особено в столицата, е наблюдаван осезаем спад на избирателната активност. Пример за това са осемте секции в 94 СУ в София, където към края на изборния ден изборната активност почти навсякъде беше под 10% и при всички от тях под 20%. Обединението припомня за свои предишни разработки за идентифициране на рискови секции, съгласно базирани на изборни данни модели на изчисление. Изключение от тази тенденция е Симитли, където в наблюдаваните секции там избирателната активност надхвърля 80%.

Още: СДВР: Близо 2000 сигнала за изборни нарушения от началото на кампанията

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес