Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшиви новини за смъртта на известни журналисти заляха Facebook (СНИМКИ)

16 юли 2024, 09:19 часа • 3500 прочитания

"Това е тъжен ден за цяла България" - "сбогуваме се" с Атанас Чобанов. Фалшива новина с такова заглавие и подзаглавие обикаля Facebook, като използва брандирането на сайта "Дневник", за да обяви кончината на главния редактор на разследващата медия BIRD.bg.

"Не се връзвайте. Жив и здрав си е", съобщиха от BIRD и предупредиха потребителите да не отварят линка, защото може да е опасен за устройствата и за данните им.

Платена реклама

Оказва се, че публикацията е спонсорирана. Тя идва от страницата Interact Network, която няма нито едно харесване и нито един последовател.

"Някой е платил на Meta за реклама, анонсираща силно преувеличената вест /по Марк Твен/ за трагичната кончина на главния редактор на BIRD Атанас Чобанов", пишат от разследващия сайт. "В никакъв случай не отваряйте линка, защото може да е заразен".

Още: МВР: Няма данни за заплахи за физическа саморазправа с Атанас Чобанов

Сигнал до прокуратурата

От BIRD обявиха, че подават сигнал до компетентните органи. "Със сигурност Meta знае кой е платил това "сицилианско послание" към водещ разследващ журналист. Разследването ще го установи!", добавят от медията.

И Светослав Иванов е "под прицел"

Абсолютно същият фейк се появи и за журналиста Светослав Иванов - едно от основните лица на bTV и водещ на предаването "120 минути".

"Светослав Иванов не знаеше, че микрофонът е включен, сбогуваме се с него завинаги" - това е заглавието на фалшивата новина, отново с брандинга на "Дневник". Този път линкът е споделен от Facebook страницата Network Spot и пак е спонсориран.

Описанието гласи: "Сбогуваме се със Светослав Иванов! Новината от тази сутрин шокира всички!". А самият линк е споделен от SATUKYABOT.XYZ, което подсказва едно - не го отваряйте в никакъв случай.

Още: "Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес