Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС одобри нови санкции срещу Сирия

19 октомври 2012, 15:03 часа
Реклама

Държавните и правителствените глави на 27-те страни-членки на Европейския съюз одобриха нови санкции срещу Сирия. Това съобщи президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след приключването на двудневната среща на върха в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Подкрепихме новите санкции срещу Сирия, одобрени по-рано от министрите на външните работи", каза той пред журналисти в белгийската столица.

Съветът на ЕС по външни работи прие поредния 19 пакет със санкции на своето заседание в понеделник, което се състоя в Люксембург.

На гражданите и компаниите от ЕС се забранява да предоставят финансови услуги, свързани с износа на сирийско оръжие. Забранява се на физическите и юридически лица от ЕС да осъществяват сътрудничество във военната област със Сирия, предвижда още пакетът.

Външните министри също така одобриха разширяването на "черния списък" с лица и компании, на които им е забранено да влизат в ЕС. Техните активи на територията на съюза се замразяват. Новият пакет със санкции влезе в сила още на 16 октомври, веднага след като беше публикуван във вестника на ЕС.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 и до момента е отнел живота на около 31 хиляди души.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес