Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EASAC: ГМО-политиката на ЕС заплашва бъдещето на селското стопанство

28 юни 2013, 10:22 часа • 15122 прочитания

Нов доклад на независими експерти от Консултативния съвет на европейските академии на науките предупреждава за тежки последствия от настоящата политика на Европейския съюз относно ГМО в научен, икономически и социален аспект, съобщават от БАН, предаде БГНЕС.

С категоричност докладът твърди, че Европа трябва да преразгледа натрупалите се доказателства и нови постижения в областта, тъй като политиката на ЕС засяга не само Европа, но също така развиващите се страни и, в частност, Африка.

"ЕС изостава от международните си конкуренти по отношение на иновациите в селското стопанство и това се отразява на целите на ЕС за областите наука и иновации, околна среда и селско стопанство. Освен това, действията на ЕС по тези политики имат сериозно влияние върху развиващия се свят, не на последно място на африканския континент. Тези по-широки последици трябва да бъдат взети под внимание, когато се разглеждат стратегическите възможности на ЕС." – коментира проф. Сър Браян Хийп, президент на EASAC

Докладът от 40 страници разглежда нови въпроси, свързани с генното модифициране на култури и настоятелно препоръчва регулаторната рамка да бъде преразгледана, за да се фокусира върху регулиране на продукт или негова характерна особеност, а не върху определена технология. "Ако ЕС води политики, които да доведат до редуциране на генетичните подобрения при растенията, ще бъдат постигнати множество желани резултати. Производството на храни в Европа ще бъде по-устойчиво, ще се повиши конкурентоспособността на Съюза за областта иновации в селското стопанство, ще се увеличи производството на нехранителна биомаса и не на последно място, би се заличила дамгата върху Европа за тежка зависимост от вноса на селскостопански продукти", продължава сър Брайън.

Докладът призовава за спешни действия на ЕС относно статута и регулацията на последните постижения в Нови Техники за Отглеждане (NBT) – една ключова нова селскостопанска технология. EASAC предупреждава, че това е от съществено значение, ако Европа иска да избегне повторни закъснения при усвояването на нови възможности – проблем, разяждащ политиките на ЕС от години. Едновременно с представянето на този доклад, статия на EASAC беше публикувана и в Nature View World.

Като заключение, в съответствие с предишни доклади по спорни въпроси, EASAC подчертава, че е изключително важно всички решения по научни, екологични, икономически и стратегически въпроси, да бъдат публични. "Това ще окаже влияние върху индивидуалния избор на всеки в бъдеще, върху националния политически дебат и върху приоритетите на ЕС. EASAC е готова да продължи да играе своята роля в този дебат", заключава сър Брайън.

Пълният текст на доклада и резюметата могат да бъдат изтеглени от официалната електронна страница на EASAC www.easac.eu.

EASAC е Консултативен съвет, формиран от представители на националните академии науката във всички страни-членки на ЕС с цел сътрудничество и консултации на хората, които изготвят и прокарват европейските политики. EASAC предоставя възможност европейската наука да бъде чута, заради колективния глас. Благодарение на EASAC, академиите работят заедно, за да осигурят независима експертиза и да дават съвети, базирани на научни доказателства за всички, които създават и влияят на политиките в Европейските институции.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес