Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата купува оръдия за борба срещу градушките

24 октомври 2024, 22:42 часа • 397 прочитания

Държавата купува т.нар. оръдия срещу градушки, които да се използват в региони, където има ограничения за ракети и самолети. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов в четвъртък.

Става въпрос за генератори, които създават ударни вълни. Те се движат със скоростта на звука и впръскват сребърен йодит в облаците, който нарушава фазата на растеж на градушките. Така ледените късове се превръщат във вода и падат като дъжд или киша. Този метод е много по-евтин от използването на ракети и намалява силата на градушката с поне 40%. Освен това е лесен за използване, тъй като не изисква висококвалифициран персонал.

Още: Земеделският министър се закани да изгради 24 нови ракетни площадки срещу градушките (СНИМКИ)

“Ще анализираме как най-добре да бъдат използвани генераторите. Към момента няма окончателно решение. Имаме създадена комисия, която вероятно другата седмица ще посочи подходящите места”, обясни Цветелина Димитрова - главен директор на дирекция “Технически и оперативни дейности” към агенцията по градушките. Първоначално са били набелязани три района, където да бъдат сложени – край Кюстендил, Кърджали и Гоце Делчев. Оказало се обаче, че има изискване към размера на територията, така че да се постигне най-голям ефект, затова районът край Гоце Делчев е отпаднал.

“Има изискване генераторите да покриват територия от минимум 3 хил. квадратни километра. В рамките на тази площ трябва да са на отстояние 10 километра един от друг, наредени шахматно. Също трябва да видим къде ще ги поставяме, за да бъдат на охраняемо място. Най-вероятно това ще са стопански дворове”, допълни Димитрова, цитирана от 24 часа.

Още: Държавата изплати над 300 000 лв. за пострадалите от природни бедствия: Пълна разбивка

Устройствата можели да бъдат автоматични или ръчни. При втория вид обаче фермерите се налага сами да ги обгрижват, поради което вероятно ще се купят автоматични. Наземните генератори често се използват и за изкуствено предизвикване на дъжд в много сухи райони. Преди няколко години в района на Дубай например паднаха проливни дъждове и се оказа, че те са били предизвикани от земеделски производители. Планира се и изграждането на 25 нови ракетни площадки срещу градушки, които ще разширят обхвата на сегашните командни пунктове. Ще се създаде и изцяло нова защитавана зона с други 28 площадки, каза още

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес