Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двугърби камили придружаваха Божия кръст в Кърджали

06 януари 2014, 14:51 часа • 25382 прочитания

Богоявление отново изненада жителите на Кърджали с поредната атракция, в каквато от години се превърна този празник, предаде БГНЕС в града.

След тържествената служба в храма "Св. Георги Победоносец" две двугърби камили се подредиха зад носещите кръста и към река Арда на бавен ход през центъра на града потегли многочислено шествие. Пред пустинните животни вървяха в редица червеният депутат Милко Багдасаров, енорийският свещеник Петър Гарена, областният управител Бисер Николов. Кметът Хасан Азис за пръв път отсъстваше поради ангажименти в чужбина, а само един от 4-имата му заместници представляваше общинската власт. Полиция осигуряваше безпрепятственото преминаване на множеството от църквата през централните улици. Пешеходци спираха изумени от вида на камилите и снимаха с телефоните си.

Много преди шествието да се добере до реката, по стръмния й бряг бяха накацали стотици местни жители. Топлото време и яркото слънце доведоха и ятото лебеди във водите на Арда, която разделя Кърджали на две части. Край Водното огледало в очакване на кръста се бяха разсъблекли 72 младежи. Само минута, след като отец Гарена го хвърли в реката, 24-годишният Антон Чолаков, студент по кинезитерапия в НСА, вдигна високо кръста и наддаде възторжен глас. Младият мъж, който за 4-и пореден път е късметлията на Богоявление, посвети успеха на майка си Йорданка.

Шумната атракция днес обаче мина без кръщение. Запитан какво е чудатото му послание на Йордановден този път с участието на двугърбите, отец Петър Гарена се аргументира с факта, че Кърджали е вечният набеждаван заради смесеното си население. "Тук по презумпция сме набедени, че живеем между турци и мюсюлмани, и като е така, поканихме султана на Емир. Т.е. едната камила се казва Султан, другата Емир. Освен, че имам разбирателство с турците, имам го и с арабите, толкова ме обичат, че ме и целуват", пошегува се свещеникът, а едното животно го целуна по бузата.

Отец Гарена после сериозно уточни, че камилата е символ на търпението и на издръжливостта. "Когато днес вървяхме към реката, имах чувството, че камилите са едно нищо в сравнение с българския народ, който повече от 20 години го залъгват с разни преходи и други постановки, и издържа на много по-голямо напрежение. Тук идва сериозният отговор, че може би в Кърджали е бил последният камилски керван, а основното превозно средство за тежки товари са били именно камилите. Изглежда има някакъв синхрон между родопчанина в Източните Родопи, хората на Кърджали и камилата – приличат си прекалено много със своята издръжливост", посочи свещеникът в характерния си стил. Той пожела камилска издръжливост на целия български народ и така, както са изчезнали керваните от гърбавите животни, да се махнат и несгодите.

Оказа се, че екзотичните четириноги работят в един от столичните циркове, а дресьорите им Момчил и Марио ги докарали в Кърджали едва снощи. Миналата година Божият кръст бе пренесен до реката с велосипеди. Ексцентричният поп е известен с атракциите, които неизменно организира на Йордановден. Божият кръст и децата за кръщавка са пътували към реката с фадрома, магарета, БТР, каруца и др., а кръстът е хвърлян от катамаран, от мост, спасителна лодка на Гражданска защита и т.н. Преди години отец Гарена се спусна с бънджи от големия мост над река Арда и от високото пусна кръста. Тази година камили, догодина със слонове ли ще празнуваме, питаха се през смях местните жители.

 

Ивайла Димитрова
Ивайла Димитрова Отговорен редактор
Новините днес