Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС ще възстановява демокрацията в България

19 януари 2013, 11:32 часа
Реклама

В раздадените днес проекторешения на делегати и медии преди началото на VIII-та Национална конференция на ДПС, която ще се проведе в НДК, зала №3, е записано: конференцията възлага на висшестоящите органи на партията да провеждат конкретни действия за взаимодействие с всички партии от демократичния спектър и със структурите на гражданското общество за реализиране на алтернативно на ГЕРБ управление, което да възстанови демокрацията в България и да изведе страната от кризата, съобщава БГНЕС.

Реклама

В проекта на политическата декларация, която ще бъде приета на форума се казва, че фундаменталният проблем на българското общество е необходимостта от категорично възстановяване на демокрацията. Според анализите на ДПС дори в условия на конституционно разписана демокрация е възможно да се реализират авторитарни модели на власт, а възможността за диктатура се превръща в реалност.

Сегашното статукво на властовата система в страната не е способно да осигури изход от кризата, пише още в политическата проектодекларация. Българският бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация, а България е най-бедната страна на ЕС, с изключително висока безработица, с най-висок дял на сенчестия бизнес, смятат от ДПС. А корупцията и престъпността разяждат европейската легитимност на държавата. Затова - страната се нуждае от ново, истинско демократично в същността си управление, е позицията на партията на Доган.

Членовете й смятат, че ключовите национални приоритети са чистата енергия, биохраните и възстановителния и здравен туризъм. ДПС също предлага европейската либерална общност да се заеме с разработването на нова стратегическа формула за малцинствата като едно от важните условия за единството и развитието на ЕС. Ако не се решат естествените проблеми за изучаването и ползването на майчин език европейските либерали могат да разработят концепция за даване на "статут на европейско малцинство" на рисковите малцинства в ЕС, в т. ч. и на тези от Балканите.

В декларацията се говори и за гарантиране на честността на вота - на конференцията ще призоват за активно противодействие на опасността от манипулиране и подмяна на изборните резултати. Гарантирането на свободната воля на гражданите и неподмяната на вота са условието за ново, легитимно, демократично управление, което да изведе страната от кризата, е заключението в политическата декларация на VIII-та Национална конференция на ДПС.

Сред проекторешенията на форума са задачите за организационно укрепване на структурите на партията, както и необходимостта да се организира решително противодействие на опитите на управляващите да приемат дискриминационни закони, в които се ограничава правото за изучаване на майчин език и по-специално противодействие на дискриминационните текстове в Проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.

Откриването на конференцията ще започне между 11:30 ч.-11:40 ч. , докладът на лидера на ДПС ще започне в 12:40 ч. От 16 ч. конференцията ще продължи на закрито заседание, а изборът на председател, на членове на ЦС на ДПС и на членове на ЦКК ще започне в 18 ч. За 20 ч. е предвиден коктейл за участниците и гостите на форума.

Припомняме, че дни преди националната конференция в родното интернет пространство и социалните мрежи се разнеса слухът, че Доган изненадващо ще се оттегли от лидерския пост, именно на 19 януари. Единственото, което коментираха членовете на партията на въпроса какъв ще е дневния ред на конференцията, бе, че не са изключени "изненади", съобщава БГНЕС.

Дали обаче Доган ще сдаде поста, имайки се предвид, че ДПС е създадено през 1990 година, а от основаването си досега несменяем лидер е Сокола? В началото на седмицата стана ясно, че 22 регионални структури на движението номинират Ахмед Доган за лидер на ДПС Шумен.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес